Generation Z en werk: 6 feiten over deze generatie

Meisje op de telefoon
29 juni 2023

‘Als een baan niet bevalt doen ze er niet moeilijk over om te stoppen’

Gen-Z goeroe Veerle Martens deelt haar kennis met het AD én daar plukken wij maar al te graag ook wat vruchten van. Ze is oprichter van het platform Bijbanaan, een recruitment- en studiekeuzeplatform voor ‘generatie Z’. Dagelijks heeft ze te maken met deze nieuwe generatie en daardoor merkt ze razendsnel hun gewoontes op. En deze inside information willen we jullie natuurlijk niet onthouden. Zo vertelt zij onder andere aan het AD dat het voor Gen-Z heel normaal is om te solliciteren via social media*. Met als hoofdreden, omdat deze digital-minded generatie het zo laagdrempelig mogelijk wil houden. Facebook en Instagram zijn de meest favoriete kanalen hiervoor. Daarnaast ziet ze ook dat Generatie Z heel erg actiegericht is. Ze willen écht blijven leren. Dus blijf deze generatie vooral uitdagen, dat is enorm belangrijk. 

TL;DR 6 feiten over Gen Z

  1. 📱 Gen-Z solliciteert chill via socials zoals Facebook en Insta, want ze houden van makkelijk en snel.
  2. 🏃‍♂️ Deze generatie is super actiegericht en leergierig, dus daag ze maar lekker uit!
  3. ⌛ Geduld is niet hun sterkste kant, ze verwachten snel antwoord en zijn snel weg als iets niet bevalt.
  4. 🤹‍♂️ Gen-Z wil de controle over hun werk, dus flexibele werktijden en -plekken zijn een must.
  5. 🎓 Ouder = wijzer, want oudere Gen-Z'ers kiezen vaker een bijbaan die matcht met hun studie.
  6. 🌟 Transparantie en positieve vibes zijn key in vacatureteksten voor Gen-Z – ze willen zich meteen goed voelen!

Zo zien ze bijvoorbeeld via social media wat er allemaal mogelijk is en proberen ze zichzelf deze skills aan te leren. Geduld en Gen-Z? Nope, geen goede combinatie. Ze verwachten grotendeels antwoord binnen een aantal uur en werkt of gebeurt dat niet? Dan kijkt generatie Z verder. Past dit werk bij mij en mijn carrière? Nee? Dan zeggen ze gemakkelijk af of komen ze niet meer opdagen. Gen-Z is echt bezig met wat voor hun werkt. En dat is helaas niet altijd even netjes. Onze tip: heb je het idee dat ze twijfelen? Ga altijd het gesprek met ze aan. In the end, communication is key.

Tot slot vertelt Marketingonderzoeksbureau Motivaction dat Gen-Z liever de touwtjes zelf in handen houdt, als het om werk gaat. Dit betekent dat ze zelf hun werktijden én plek willen bepalen. Het is tijd voor vernieuwing, een frisse wind en daar hoort ook een andere bedrijfscultuur bij. Ze werken doordeweeks liever wat minder en in het weekend gaan ze dan nog even aan de slag. Een 9 tot 5 job zal dan ook - al niet letterlijk - met deze generatie gaan vergrijzen.

Hoe ouder gen-z wordt, hoe belangrijker het type (bij)baan

Uit onderzoek van Sparkey is gebleken dat hoe ouder de jongeren worden, hoe bewuster de keuze voor een (bij)baan is. Zo kiest de oudere groep onder Gen-Z voor een bijbaan die gerelateerd is aan hun studie en kiest de jongste generatie Z vooral wat ze op dat moment leuk vinden.

Lees ook dit artikel eens over het werven van Gen Z-ers

Generation Z feiten over werken op een rij

Belangst

Uit onderzoek is gebleken dat 89% van de jongeren tussen 18 tot 30 jaar eerder een berichtje naar vrienden stuurt dan dat ze bellen. 38% daarvan vindt het zelfs eng om te bellen (t.o.v. 15% van de oudere Nederlanders).

Digitaal vs. traditioneel

Radio en televisie is voor Gen-Z een 'no-go', digitaal heeft verreweg de voorkeur. De smartphone is hét populairste digitale middel en wint het zelfs van de pc/laptop. Volgens onderzoekers spendeert Gen-Z tot wel 9 uur per dag op hun telefoon. Deze tijd wordt grotendeels op social media doorgebracht. De nummer één app van deze generatie is Snapchat maar kan ieder moment worden ingehaald door Instagram.

De meest sceptische generatie

Samen met de babyboomers behoort Gen-Z tot de meest sceptische generatie. Ze twijfelen snel aan de eerlijkheid van een bedrijf en zijn dus minder overtuigd van de intrinsieke 'goedheid' van bedrijven. Dit omdat ze tijdens crisistijden de wantoestanden in de markt hebben meegemaakt, zoals ongelijkheid, uitbuiting en milieuschade.

Hoe ouder gen-z wordt, hoe belangrijker het type (bij)baan

Uit onderzoek van Sparkey is gebleken dat hoe ouder de jongeren worden, hoe bewuster de keuze voor een (bij)baan is. Zo kiest de oudere groep onder Gen-Z voor een bijbaan die gerelateerd is aan hun studie en kiest de jongste generatie Z vooral wat ze op dat moment leuk vinden.

Transparantie op nummer 1

Transparantie én duidelijkheid staat op nummer een in het oriëntatieproces naar een baan, zo komt uit het onderzoek van Sparkey naar voren. Hieronder valt: het benoemen van een salaris, een kijkje in de keuken door bijv. een rondleiding of een proefwerkdag en duidelijkheid over de balans thuis en op kantoor werken.

Open en positieve vacatureteksten

Yes! Daar gaan we voor. Generatie Z staat voor positiviteit en dat gevoel willen ze ook direct hebben bij het lezen van een vacaturetekst. Ook mag het allemaal wel wat visueler in plaats van die lappen tekst bij de vacatures. Beeld spreekt meer dan 1000 woorden, zeker voor deze generatie. Laten we dit niet vergeten.

Dus, beste lezer, nu ben je helemaal op de hoogte van de verrassende gewoontes en voorkeuren van Generatie Z op de arbeidsmarkt. Van solliciteren via social media tot het streven naar flexibiliteit en transparantie, ze maken hun eigen regels. Onthoud dat een 9-tot-5-baan misschien wel een uitstervend concept is voor deze generatie, maar hun enthousiasme en actiegerichtheid zijn ongeëvenaard. Dus, werkgevers, wees open, positief en visueel in je vacatureteksten om deze generatie aan te spreken. En Generatie Z, blijf jezelf uitdagen en zoek naar de baan die écht bij je past, want de wereld ligt aan jullie voeten!

Contact opnemen met ASA voor die gemotiveerde uitzendkrachten?

Werkgevers

Nieuwste vacatures

Parttime facilitair medewerker

  • Arnhem
Ben jij die vroege vogel die net als wij niet zonder een goede kop koffie kan? Wij zoeken een enthousiaste koffieliefhebber die ervoor zorgt dat de koffiezetapparaten altijd klaar zijn om de dag te beginnen. Als jij een passie hebt voor koffie en je...

Vakantiewerk huishoudelijk schoonmaker

  • Enschede
Ben jij de hele maand augustus beschikbaar en ben je op zoek naar een baantje waar je flexibel kunt werken en je eigen werktijden kunt bepalen? Lees dan deze vacature goed door, want deze functie is misschien precies wat je zoekt!In deze rol zorg j...

Customer service medewerker thuiswerken parttime

  • Arnhem
Als Parttime customer service medewerker op onze Frontline-afdeling krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een cruciale rol te spelen in het leveren van uitzonderlijke service aan onze klanten. Jouw taken omvatten onder andere:...