Hoe ga je om met negatieve spraak en roddelen op werk?

Groepje mensen in een kring blij
7 november 2023

Hey daar, geweldige jij! We gaan het hebben over een ding waar we allemaal weleens mee te maken hebben gehad: die vervelende negatieve spraak en roddels op werk. Je weet wel, dat onnodige drama die je vibe verpest en je dag verzuurt. Maar guess what? Jij hebt de kracht om hiermee om te gaan. Dus doe je virtuele oordopjes in en laten we die negatieve vibes aanpakken.

Waarom voelen roddels zo rot aan?

Roddelen voelt als een koude, nare regenbui die je onverwachts overvalt. Het laat een ongemakkelijke knoop in je maag achter en maakt je misschien zelfs onzeker. Dat komt omdat het negativiteit en wantrouwen verspreidt, en het kan moeilijk zijn om je af te sluiten voor die stroom van slechte vibes. We zijn sociale wezens en willen graag positieve relaties opbouwen. Dus als we worden geconfronteerd met roddels, kan dat echt vervelend en ontmoedigend aanvoelen. Het ondermijnt ons vertrouwen in anderen en kan zelfs invloed hebben op onze eigenwaarde. Gelukkig kunnen we leren hoe we hiermee kunnen omgaan en onze energie kunnen richten op positiviteit en groei.

Met deze tips zeg je bye bye tegen roddelen

>Tip 1: Stay true to you

Blijf trouw aan jezelf. Als Gen Z'er heb je je eigen waarden en manier van doen. Laat negatieve spraak en roddels je niet van je pad afbrengen. Blijf vasthouden aan wie je bent en waar je voor staat. Als iemand praat, laat het dan aan je voorbij waaien als een zuchtje wind. Jij bent de regisseur van je eigen verhaal.

>Tip 2: Vermijd gezeik, luister naar het goede

Laten we eerlijk zijn, soms komen mensen naar je toe met roddels en negatieve praat. Maar jij hebt een keuze! Kies ervoor om een luisterend oor te zijn voor het goede. Als iemand iets positiefs te vertellen heeft, sta daar dan open voor. Praat over successen, nieuwe ideeën en toffe ervaringen. Op die manier maak je van je werkplek een plek van inspiratie en empowerment.

>Tip 3: Positive vibes only

Als de roddels beginnen te vliegen, breng dan wat positieve vibes in de mix. Praat over geweldige projecten waar je aan hebt gewerkt, of deel een grappige anekdote die iedereen aan het lachen maakt. Positiviteit is als een virus,  als je het verspreidt, zul je zien dat anderen beginnen mee te doen. Samen kunnen we die negatieve spraak verslaan!

>Tip 4: Wees de veranderaar

Weet je wat jou zo ongelooflijk krachtig maakt? Je vastberadenheid om de wereld te veranderen. En dat begint op de werkplek. Als je negativiteit opmerkt, wees dan de change maker. Praat met je collega's over hoe jullie samen een positieve en ondersteunende omgeving kunnen creëren. Wees de stem die het verschil maakt en anderen inspireert om hetzelfde te doen.

>Tip 5: Focus op jezelf

Laat negatieve spraak en roddels je niet afleiden van je eigen groei en doelen. Concentreer je op je eigen reis, je eigen prestaties en je eigen weg naar succes. Geef jezelf toestemming om je te richten op wat belangrijk is. Wanneer je jouw energie richt op je eigen vooruitgang, zul je merken dat die negatieve vibes steeds verder vervagen.

>Tip 6: Praat erover

Wees niet bang om je support squad in te schakelen. Je hebt vrienden, familie en misschien coaches die je kunnen steunen wanneer negatieve spraak je begint te raken. Deel je gevoelens en laat je omringen door positieve invloeden. Samen staan we sterker en kunnen we die negativiteit overwinnen.

>Tip 7: Loop weg

Soms is de beste reactie op negativiteit simpelweg weglopen met eer. Als de situatie giftig wordt, heb je het recht om jezelf te beschermen. Verlaat de negatieve gesprekken en zoek een plek waar je je goed voelt. Je verdient een omgeving die je ondersteunt en waardeert. Misschien past een ander bedrijf en een andere baan wel veel beter bij je!

>Tip 8: Blijf stralen

We are born to shine! Laat die negatieve spraak je niet in de weg staan van je stralende persoonlijkheid. Blijf positief, wees vriendelijk en laat je inspireren door je eigen kracht. Jij hebt de kracht om de sfeer te veranderen en anderen te laten zien hoe het echt moet.

Nu weet je hoe je die negatieve spraak en roddels op het werk kunt aanpakken. Helaas kun je niet elke roddel voorkomen. Blijf trouw aan jezelf, verspreid positiviteit en laat je niet uit het veld slaan door wat ruis. Jij hebt de kracht om de werkplek te veranderen en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Blijf stralen! 🌟

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij klaar voor een uitdagende en afwisselende functie waarin je een cruciale bijdrage levert aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Grijp dan deze unieke kans! Wij zoeken enthousiaste facilitair...

Apotheek medewerker ziekenhuis

  • Maastricht
Ben jij direct beschikbaar voor minimaal 32 uur per week? Heb je een HBO-diploma op zak? Of volg je een universitaire studie en heb je de komende maanden extra tijd? Heb je affiniteit met de zorg en wil je je cv een boost geven?Dan is dit jouw kans...

Schoonmaakmedewerker Zwembad Parttime

  • Maastricht
Maak een plons in je nieuwe carrière als zwembadschoonmaak medewerker in Maastricht!In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende schoonmaaktaken in en rond de zwembaden, inclusief de kleedkamers, douches en gemeensch...