Je ov-kaart inwisselen voor geld

Trein perron
18 augustus 2021

Van studentenreisproduct naar ov-vergoeding 

Ga je naar het buitenland om te studeren of om stage te lopen, dan kun je je studentenreisproduct omzetten in een vergoeding. Je kunt een vergoeding per maand ontvangen, omdat je maar tijdelijk in het buitenland verblijft. Volgens DUO is dit een ov-vergoeding van € 98,72 per maand. Overigens is dit wel een lening: het wordt pas een gift als je binnen 10 jaar bent afgestudeerd. Let er wel op dat je studie in het buitenland onderdeel moet zijn van je Nederlandse opleiding! 

Maar hoe regel ik dat dan? 

Er is geen hogere wiskunde voor nodig om je reisproduct om te zetten naar een vergoeding. Zorg er wel voor dat áls je al een studentenreisproduct hebt, je deze op tijd stopzet: namelijk vóór de 1e van de maand waarin je vergoeding ingaat. Anders loopt je ov namelijk gewoon een maandje door – en loop je dus ook een maandje vergoeding mis. Verder kun je de volgende stappen volgen: 

  • Ga naar de site van DUO en log in met je gegevens. 
  • Ga naar ‘Direct regelen door studenten’. 
  • Kies ‘Ov-vergoeding buitenland’.Voor het inloggen heb je een DigiD nodig, dus check nog even of je de gegevens nog hebt! 

Kun je niet op tijd op je studie zijn? 

Niet alleen studenten die in het buitenland gaan studeren hebben recht op een vergoeding. Ook als je gewoon in Nederland blijft kun je deze krijgen! Dit is echter niet voor iedereen mogelijk, want er is een aantal belangrijke voorwaarden aan verbonden. Een vergoeding van € 98,72 krijg je bóvenop je studentenreisproduct, als het voor jou, minimaal 12 dagen per maand, niet mogelijk is om met het gratis openbaar vervoer op tijd op je studie of je stageadres te komen. Met andere woorden: als het niet te bereiken is met het openbaar vervoer. Dit geldt echter alleen voor thuiswonende studenten die minimaal 6 kilometer van hun onderwijsinstelling of stageadres vandaan wonen. Woon je op kamers, dan krijg je alleen een vergoeding als je niet op tijd op je stageadres kunt komen. Daarnaast kun je een ov-vergoeding krijgen als je veerpontkosten hoger zijn dan € 30 per maand (berekend op voetgangerstarief). 

Dit regel je zo: 

  • Ga naar de site van DUO en log in met je gegevens
  • Ga naar ‘Direct regelen door studenten’
  • Kies ‘Vergoeding extra reiskosten’

Als je dus besluit om tijdens je studententijd naar het buitenland te gaan of als je erachter komt dat je helemaal geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, zorg er dan voor dat je je zaken op tijd regelt. Hier hoort ook het omzetten van je studentenreisproduct bij. Ga er even voor zitten, volg de stappen en binnen no time is het gebeurd. En dan kan je toch weer genieten van een leuk maandelijks zakcentje! 

Studentenleven

Recruitment Consultant

  • Utrecht
Je hebt jouw klant weer écht verder kunnen helpen. Lekker! Als recruitment consultant krijg je energie van het binnenhalen van nieuwe klanten, het verrassen van bestaande klanten met extra dienstverlening van ASA Talent, of het helpen van managers aa...

Parttime Retail Assistent bij Gerry Weber

  • Alkmaar
Hou je van fashion en ben je op de hoogte van de laatste modetrends? Lijkt het jou leuk om klanten een persoonlijke winkelervaring te bieden? Word je blij van een dynamische werkomgeving met leuke collega’s? En ben jij minstens 3 dagen per week besch...

Parttime energie coach

  • Rotterdam
Ben je op zoek naar een uitdagende en zinvolle positie in Rotterdam? Wil je je enthousiasme benutten om anderen te begeleiden bij het verduurzamen van hun woning en tegelijkertijd een inkomen verdienen? Dan is de rol van Energiecoach perfect voor jo...