Ik ben afgestudeerd, wat nu?

Man met backpack
18 augustus 2021

Net je diploma in de hand en je vraagt je af: wat nu? Als recent afgestudeerde sta je op een cruciaal kruispunt in je leven. Dit artikel biedt je essentieel advies en praktische tips voor je carrière na het afstuderen. Of je nu droomt van een avontuurlijke reis, een ambitieuze master, of je eerste serieuze baan, wij helpen je met het maken van de juiste keuze. Lees verder en ontdek hoe je jouw pas verworven kennis en vaardigheden kunt inzetten in de spannende wereld na je studie.

Verder studeren

Zie je het nog niet zitten om te gaan werken, wil je eigenlijk een andere richting op of wil je graag een master halen? Doen! Je kunt na je bachelor natuurlijk een andere bachelor gaan volgen, maar uiteraard ook een master. Afhankelijk van je vooropleiding moet je misschien wel een toelating doen of een premaster volgen. Een premaster stoomt je klaar voor je master en zorgt dat je kennis in no time op het niveau is dat je nodig hebt om de master te kunnen volgen.

Houd er wel rekening mee dat je geen studiefinanciering meer krijgt en je in sommige gevallen een hoger bedrag aan collegegeld, het instellingsgeld, moet betalen. 

En, mocht het iets voor je uitmaken: over het algemeen krijg je in de toekomst met een master een hoger loon dan met alleen een (hbo-)bachelor.

Lees ook eens:

MBO naar HBO: Advies voor MBO-ers die verder willen studeren

Wat als je na het hbo nog verder wilt studeren

Reizen

Nu is de perfecte tijd om te reizen: je bent nog niet gebonden, hebt geen huis, kinderen of vaste baan en dus geen grote verplichtingen. Bovendien kan een (langere) reis goed staan op je cv. Ontdek een andere cultuur, ga vrijwilligerswerk doen of zelfs werken in het buitenland.

Baan zoeken

Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ een baan zoeken. Alle hulp die je daarbij nodig hebt, vind je bij sollicitatietips.

Traineeship

Een traineeship is in feite een baan waarin je opgeleid wordt binnen het bedrijf. Vaak werk je op verschillende afdelingen in het bedrijf, zodat je uit kunt zoeken wat bij jou past. Traineeships zie je vaak voor managementfuncties, maar komen in bijna elke branche voor. Meestal duurt het traject zo’n twee tot drie jaar, waarin je intensief begeleid wordt en vaak een deel van je werktijd besteedt aan een interne opleiding.

Werkervaringsplek

Als je geen baan kunt vinden in jouw vakgebied, dan kun je ervoor kiezen om te solliciteren voor een werkervaringsplek. Dit is een tijdelijke baan voor minimumloon, waarmee je werkervaring kunt opdoen en je netwerk kunt uitbreiden. 

Nu je de verschillende paden kent die je kunt bewandelen na het afstuderen, is de keuze aan jou. Of je nu kiest voor verdere studie, een wereldreis, of direct de arbeidsmarkt opgaat, onthoud dat elke keuze waardevolle ervaringen en lessen met zich meebrengt. Jouw reis na het afstuderen is net zo uniek als jijzelf. Vertrouw op jezelf, wees niet bang om risico's te nemen en omarm de kansen die op je pad komen. Jouw toekomst begint nu!

Neem eens een kijkje bij onze vacatures per stad of de vacatures per vakgebied

Voor afstudeerders

Nieuwste vacatures

Housekeeping Andre Rieu Parttime

  • Maastricht
Als Housekeeping Medewerker ben jij verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van onze luxe kamers en publieke ruimtes. Je zorgt ervoor dat onze gasten kunnen genieten van een schone en nette omgeving tijdens hun verblijf. Tot jouw taken b...

Keukenmedewerker André Rieu Parttime

  • Maastricht
Hey daar!Ben jij een echte kookliefhebber met ervaring en wil je werken in een luxe hotel in het prachtige Maastricht? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze opdrachtgever zoeken wij een enthousiaste en gedreven keukenhulp om het team te versterk...

BARMEDEWERKER LUXE HOTEL Parttime

  • Maastricht
Ben jij een echte horecamedewerker en op zoek naar een unieke baan in Maastricht?Een luxe hotel in het hart van deze prachtige stad zoekt enthousiaste barmedewerkers om het team te versterken tijdens de wereldberoemde concerten van André Rieu. In d...