Sollicitatie: hoe beantwoord je standaardvragen?

18 augustus 2021

Wat is jouw sterke kant?

Je bent vast heel netjes en komt ongetwijfeld je afspraken na. Maar dat kan iedereen wel zeggen. Zorg dat je een goed voorbeeld hebt waaruit jouw sterke kant blijkt en laat zien dat je dit ook kunt inzetten bij het bedrijf waar je solliciteert.

Vertel eens iets over jezelf

“Nou, ik ben dus [naam], [leeftijd] en ik heb [studie] gestudeerd.” Als het goed is, weet degene met wie je in gesprek bent dit al. Het kan geen kwaad om het nog eens te benoemen, want waarschijnlijk heeft hij of zij heel wat cv’s voorbij zien komen, en had hij weinig tijd om zich voor te bereiden. Maar laat het hier niet bij! Vertel waarom je voor deze loopbaan hebt gekozen, en waarom je gesolliciteerd hebt op deze baan.

Waarom moeten we jou aannemen?

Omdat je awesome bent, natuurlijk. Maar dat weten zij nog niet. Vertel wat het bedrijf aan jou heeft. Je kunt hier een combinatie van je sterke kanten gebruiken en wat volgens jou belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf. Het is verstandig om dat laatste niet zomaar te gokken. Zorg dus dat je ook zelf vragen stelt, waaronder: “Wat is de uitdaging voor het bedrijf de komende jaren?” Hier kun je dan vervolgens slim op inspelen, jij kunt laten zien hoe je die uitdaging kunt aanpakken.

Heb je nog vragen voor ons?

Zeg nooit dat je nog vragen hebt – of geef anders aan dat ze in het gesprek zijn beantwoord. Je kunt altijd vragen wat de uitdagingen zijn voor de komende tijd, hoe een standaard werkdag eruit zal zien, of wat de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zijn.

Sollicitatietips