Hoe je jouw droombaan kunt vinden na het afstuderen: 6 nuttige tips

14 maart 2023
Het vinden van een droombaan na je studie kan best lastig zijn. Misschien weet je nog niet precies wat je wil gaan doen. Of ben je aan het solliciteren, maar wil het nog niet helemaal lukken. Gelukkig zijn er veel manieren hoe jij je droombaan kan vinden. Met deze tips kom je een heel eind: 


1. Definieer wat jouw droombaan inhoudt
Het is belangrijk om te weten wat je belangrijk vindt in een baan. Waar liggen je interesses? In welke stad wil jij werken? Wil je op kantoor werken of ook flexibel vanuit huis? Wil je doorgroeimogelijkheden? Dit zijn allemaal vragen om over na te denken. Je kan hier alleen over nadenken of bijvoorbeeld samen met een loopbaancoach. Als je opzoek bent, wordt het gemakkelijker om gericht te zoeken!


2. Doe onderzoek naar bedrijven 
Onderzoek de bedrijven en organisaties waar jij wilt werken. Bekijk de website en de missie van het bedrijf. Probeer een beeld van de bedrijfscultuur te krijgen. Dit vind je niet alleen op de website, maar ook door reviews van werknemers te lezen op Glassdoor of de LinkedIn-profielen van medewerkers te bekijken. Dit helpt je niet alleen om te beslissen of jij hier wilt werken, maar helpt je ook tijdens een sollicitatiegesprek.  

3. Netwerken 
Je hebt het vast al vaker gehoord: het belang van netwerken. Veel vacatures worden niet online geplaatst, maar vervult via connecties. Dit betekent dat deze dus niet online komen te staan. Er zijn talloze manieren om te netwerken: bezoek carrièrebeurzen, woon meet-ups bij of laat simpelweg aan je vrienden en familie weten dat je op zoek bent naar werk. Bekijk ook eens het centrum van Studie & Loopbaan van jouw universiteit. Vaak worden er handige bijeenkomsten en events georganiseerd. 

4. Pas je sollicitatiebrief en CV aan per sollicitatie 
Het is eventjes wat werk, maar het onderscheidt je wel van andere sollicitanten. Het aanpassen van je sollicitatiebrief en CV per sollicitatie. Recruiters nemen immers maar heel kort de tijd voor het bekijken van CV’s en sollicitatiebrieven. Je wilt dat in één oogopslag duidelijk is dat jij geschikt bent voor de functie. Kijk hiervoor goed naar de vacaturetekst en de functie-eisen en pas je CV en brief hierop aan. 

5. Zorg voor een up-to-date LinkedIn-profiel 
Recruiters kijken niet alleen naar je CV, maar ook naar je LinkedIn profiel. Zorg dat op je LinkedIn-profiel je laatste werkervaring staat met een omschrijving erbij. Vermeld ook je studie en denk ook aan aanbevelingen van collega’s of studiebegeleiders. Maak je profiel zo volledig mogelijk, zodat recruiters jou ook kunnen benaderen op LinkedIn.  

6. Blijf positief
Het kan even duren om je droombaan te vinden. Of het kan anders lopen dan je verwacht had. Wees flexibel en blijf positief. Misschien is jouw eerste baan na je studie niet gelijk jouw droombaan, maar kan je hier wel doorgroeien naar de baan van je dromen. Of heb je eerst een andere baan nodig om tot je droombaan te komen. Blijf in beweging. Blijf leren en groeien, zo komt je droombaan vanzelf! 


Auteur: Anouk van Afgestudeerd en Dan?

ASA Talent

Horecamedewerker weekend parttime

  • Hengelo
Hi horecatopper! Opzoek naar een leuke horecabaan met perfecte werktijden? Lees snel verder!Voor een bekende meubelwinkel in Hengelo zijn we opzoek naar ondersteuning voor in het bedrijfsrestaurant. In deze functie zal jij aan de slag gaan in de ke...

Horeca medewerker keuken parttime

  • Heerlen
Altijd al in een horeca keuken willen werken, maar nog niet de juiste ervaring ervoor? Dat is voor deze functie geen probleem!Voor een groot bedrijfsrestaurant in Hengelo van een bekende winkel in Zweeds meubilair zoeken wij kandidaten voor in de k...

Parttime catering medewerker

  • Tilburg
Ben jij een smaakmaker in hart en nieren en geniet jij ervan om anderen te verwennen met heerlijk eten en drinken? Vind je het daarnaast leuk om te werken op verschillende locaties in Tilburg en Eindhoven en heb jij een passie voor het bereiden van d...