Wat als je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

Studie keuze vragen
27 juni 2023

Stel je voor dat je vol enthousiasme en verwachtingen aan je studie begint, maar gaandeweg besef je dat het niet is wat je ervan had verwacht. Het maken van een verkeerde studiekeuze kan een verwarrende en ontmoedigende ervaring zijn. Je bent niet alleen in dit gevoel. Velen hebben zich in dezelfde situatie bevonden. Het goede nieuws is dat deze personen uiteindelijk ook weer hun weg hebben gevonden naar een gave carrière en een gelukkig leven. In dit blogartikel laten we zien hoe verschillende (bij)baantjes je kunnen helpen om je passies te ontdekken en jezelf opnieuw uit te vinden na een verkeerde studiekeuze. Het is tijd om jezelf te omarmen, nieuwe mogelijkheden te verkennen en te groeien. Lees verder en laat je inspireren!

Kernpunten: Wat als je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

 • 🤔 Het maken van een verkeerde studiekeuze kan verwarrend en ontmoedigend zijn, maar je bent niet alleen.
 • 🙌 Bevrijd jezelf van druk en schaamte, zie het als een leerervaring en een kans om jezelf beter te leren kennen.
 • 🔍 Reflecteer op waarom je niet gelukkig bent met je huidige studie en ontdek je passies en interesses.
 • 💡 Een verkeerde studiekeuze kan je helpen je ware passie en doel in het leven te vinden.
 • 🌱 Het openen van je ogen voor andere mogelijkheden en interesses kan leiden tot nieuwe ontdekkingen en groei.
 • 💼 Een (bij)baan kan financiële vrijheid bieden en helpen bij het ontdekken van je voorkeuren en talenten.
 • 🎓 Elk (bij)baantje biedt waardevolle leermomenten en helpt jezelf beter te begrijpen voor toekomstige carrièrestappen.
 • ⏳ Geduld en zelfontdekking zijn essentieel bij het vinden van je passie en juiste carrièrekeuze.
 • 🌟 Grijp de kans om nieuwe interesses te verkennen en je ware roeping te vinden.

Calm down en chill

Het is essentieel om jezelf te bevrijden van de druk en schaamte die gepaard gaan met het maken van een verkeerde studiekeuze. Onthoud dat dit slechts een tijdelijke omweg is op je pad naar succes. Zie het als een leerervaring en een kans om jezelf beter te leren kennen. Wat is er nou chiller dan dat?

Reflecteren, reflecteren en nog meer reflecteren

Als je beseft dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, is het tijd om te reflecteren. Vraag jezelf af waarom je niet gelukkig bent met je huidige studie. Wat zou je het liefste doen? Waar liggen jouw passies en interesses? En welke vakgebieden maken je enthousiast? Door jezelf deze vragen te stellen, krijg je inzicht in wat je werkelijk wilt. Zo vind je een nieuwe richting. Weet je niet waar je passies en interesses liggen? No stress! Ga op ontdekkingstocht om uit te vinden waar je blij van wordt!

De onverwachte voordelen van het maken van een verkeerde studiekeuze

Wat is jouw passie? Het maken van een verkeerde studiekeuze kan je helpen bij het vinden van je ware passie en doel in het leven. Het dwingt je namelijk om diep in jezelf te kijken en jezelf af te vragen wat je daadwerkelijk echt wilt in het leven. Dat is soms lastig, maar door ervaring kom je er steeds beter achter wat je nou écht wil in het leven!

Het maken van een verkeerde studiekeuze opent vaak je ogen voor andere mogelijkheden en interesses. Het dwingt je om buiten je comfortzone te treden en nieuwe paden te verkennen. Zo ontdek je nieuwe vakgebieden en industrieën die je anders misschien niet had overwogen.

Financiële vrijheid

Als je een (bij)baan neemt, heb je de kans om financiële vrijheid te ervaren. Hoe fijn is het dat je een extra keer op vakantie kan? Of een leuk festival kunt bezoeken? Het kan je ook een gevoel van voldoening geven wanneer je zelf je eigen inkomsten verdient. Zo kun zelf bepalen waar je je eigen verdiende geld aan uitgeeft: vakantie, kleding, uitgaan of iets totaal anders? Het kan allemaal!

Hoe (bij)baantjes je kunnen helpen 

(Bij)baantjes kunnen je ook helpen om te ontdekken wat bij jou past. Door verschillende (bij)baantjes biedt een waardevolle kans om te ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je talenten liggen. Experimenteer met verschillende industrieën, functies en werkomgevingen. Misschien ontdek je wel een verborgen passie die je nooit eerder had overwogen! En hoe chill is het dat je ondertussen ook nog eens wat extra centjes verdient?

Elk (bij)baantje, zelfs als het niet jouw ding blijkt te zijn, biedt waardevolle leermomenten. Let op de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, de aspecten die je leuk vond en de lessen die je hebt geleerd. Deze inzichten helpen jou om jezelf beter te begrijpen. Hierdoor kun je in de toekomst beter inschatten welke carrièrestappen wel en niet bij jou passen.

Ook als je nog niet precies weet wat je wil zijn er bedrijven, zoals ASA, die samen met jou op zoek gaan naar de (bij)baan die voor jou werkt. Ontdek wie we zijn en hoe we jou kunnen helpen!

Geef jezelf de tijd, you got this!

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces van zelfontdekking. Het vinden van je passie en het maken van de juiste carrièrekeuze kan tijd kosten. Geef jezelf toestemming om te groeien, te verkennen en fouten te maken. Elke  stap helpt je vooruit bij het vinden van jouw passie.

Pak je kans en ga ontdekken waar je interesses liggen!

Een verkeerde studiekeuze kan een emotionele uitdaging zijn, maar ook een prachtige kans voor persoonlijke groei en het ontdekken van waar je echt gelukkig van wordt. Door verschillende (bij)baantjes uit te proberen, nieuwe interesses te verkennen en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen, kun je uiteindelijk je weg vinden naar een toffe carrière. Laat de gevoelens van teleurstelling los en omarm de mogelijkheden die voor je liggen. Blijf vertrouwen op jezelf en weet dat je de kracht hebt om je toekomst te herdefiniëren en te bloeien. Het is nooit te laat om je ware roeping te vinden.

Lees ook eens dit artikel dan: Hoe vergroot je zelfvertrouwen op het werk? Praktische tips en stappen

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Parttime facilitair medewerker

 • Arnhem
Ben jij die vroege vogel die net als wij niet zonder een goede kop koffie kan? Wij zoeken een enthousiaste koffieliefhebber die ervoor zorgt dat de koffiezetapparaten altijd klaar zijn om de dag te beginnen. Als jij een passie hebt voor koffie en je...

Vakantiewerk huishoudelijk schoonmaker

 • Enschede
Ben jij de hele maand augustus beschikbaar en ben je op zoek naar een baantje waar je flexibel kunt werken en je eigen werktijden kunt bepalen? Lees dan deze vacature goed door, want deze functie is misschien precies wat je zoekt!In deze rol zorg j...

Customer service medewerker thuiswerken parttime

 • Arnhem
Als Parttime customer service medewerker op onze Frontline-afdeling krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een cruciale rol te spelen in het leveren van uitzonderlijke service aan onze klanten. Jouw taken omvatten onder andere:...