Wat kost studeren?

18 augustus 2021

De basiskosten

Er zijn kosten in je studietijd waar je niet aan ontkomt.

Collegegeld

Het wettelijke collegegeld voor 2020/2021 is € 2.143. Dit kan je in een keer betalen, of in negen gelijke termijnen. Dit komt neer op €238,11 per maand. Volg je een tweede studie, dan mag jouw onderwijsinstelling instellingscollegegeld vragen, dat bedrag mag de hogeschool of universiteit zelf bepalen (en het ligt vaak hoger dan het wettelijke collegegeld).

Studieboeken

Veel collegestof wordt al online gegeven en gedeeld, maar soms heb je toch ook nog de fysieke boeken nodig. Tweedehands is een goeie optie. Veel studie- en studentenverenigingen verkopen boeken tweedehands om zo geld te verdienen voor de vereniging (of bieden korting op nieuwe boeken). Dus draag je je vereniging een warm hart toe, koop dan daar. Gemiddeld mag je rekening houden met € 60 per maand hiervoor. 

Vervoer

Met je ov-kaart (officieel: studentenreisproduct) kom je een heel eind, maar buiten je gekozen tijdvak moet je toch echt betalen voor je reis. Bijvoorbeeld als je in het weekend naar thuis-thuis gaat, terwijl je een week-ov hebt. Studenten geven hier gemiddeld € 65 per maand aan uit.

Diensten

Met je ov-kaart (officieel: studentenreisproduct) kom je een heel eind, maar buiten je gekozen tijdvak moet je toch echt betalen voor je reis. Bijvoorbeeld als je in het weekend naar thuis-thuis gaat, terwijl je een week-ov hebt. StudDit is een kostenpost die stiekem altijd groter is dan je denkt. Zonder erbij stil te staan, neem je vanaf het moment dat je 18 bent best veel diensten af in contracts- of abonnementsvorm. nten geven hier gemiddeld € 65 per maand aan uit.

Mobiele telefonie

Er zijn verschillende soorten mobiele telefonie. Een mobiel abonnement met telefoon of een simonly-abonnement. Een gratis telefoon is niet gratis; je betaalt ‘m gewoon zelf in je abonnementsprijs. Misschien betaal je zelfs wel iets te veel. Een abonnement met telefoon varieert van € 20 tot wel € 100 per maand. Dit hangt af van welke telefoon je kiest. Als je voor een simonly-abonnement kiest, dan betaal je alleen voor het bellen, sms’en en internetten. Wel moet je dan zelf een telefoon regelen. Gemiddeld geven studenten € 26 per maand aan hun mobiele abonnement uit.

Zorgverzekering

Gemiddeld besteed je als student € 110 per maand aan een zorgverzekering. Het loont om hierin een goede vergelijking te maken aan het einde van het kalenderjaar. Je wilt niet betalen voor zorg die je toch niet gebruikt. Bovendien vechten de zorgverzekeraars allemaal om jou als klant voor zich te winnen; daar kun je gebruik van maken! Je kunt bovendien ook via de site van de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen, waardoor je maandlasten hiervoor omlaag gaan. Je hebt een DigID nodig om in te loggen. Als je halverwege het jaar zorgtoeslag aanvraagt, krijg je ook nog de toeslag over het begin van het jaar. 

Bankrekening of studentenpakket

Onmisbaar, een eigen bankrekening. Gelukkig hoeft die niet veel te kosten. Het studentenpakket van Rabobank is bijvoorbeeld gratis zolang je student bent en je je geld van DUO op die rekening ontvangt. Je kunt zelfs rood staan. Je betaalt dan alleen rente op het moment dat je ook echt rood staat.

Sportschool of sportvereniging

Een abonnement op de sportschool of een lidmaatschap bij een sportvereniging is eigenlijk net zo onmisbaar als een bankrekening. Door te sporten houd je je lichaam gezond en sport je de stress uit je lijf. Studeren is wel een feestje, maar kan het ook flinke topsport zijn om je studie, studieleven, bijbaan, vrienden, familie en verplichtingen  allemaal tijd te geven. Door te sporten blijf je fit en houd je dit razende 24/7 tempo vol. Studenten geven hier gemiddeld € 26 per maand aan uit.

Wonen

Blijf je bij je ouders wonen of ga je op kamers? Bij je ouders wonen is lekker goedkoop, maar niet altijd per se wat je wilt. Ga je een kamer huren, dan moet je met de volgende kostenposten rekening houden:

Huur

De gemiddelde huur die je betaalt is sterk afhankelijk van de stad waar je gaat studeren. In Amsterdam betaal je al gauw € 500 per maand, terwijl dit in Enschede misschien maar € 250 is. Gemiddeld besteed een student € 366 per maand, inclusief gas, water, licht, internet en televisie. 

Gas, water licht

Meestal inbegrepen in de huur. Als dit niet zo is, reken dan op ongeveer € 40 per maand. 

Internet

Soms inbegrepen in de huur. Zo niet, dan mag je er van uit gaan dat een internet- & tv-abonnement zo’n € 40 per maand kost. Dat betaal je dan samen met je huisgenoten. Vaste telefonie heb je in dit tijdperk echt niet meer nodig, je hebt tenslotte je mobiel. Wat niet mag ontbreken, is een Netflix-abonnement. Voor € 11,99 per maand heb je een abonnement voor vier schermen zodat je zelf op je laptop/iPad/tv iets kunt kijken terwijl je huisgenoten iets anders kijken. Vooral heel fijn vlak voor het slapen gaan, als je in je eigen kamer nog even één aflevering van je favo serie mee wil pakken.

Woon- of inboedelverzekering

Dit klinkt als iets wat je ouders hebben; en dat klopt. Typisch zo’n ding waar je zelf niet aan denkt, maar wat wel heel handig is. Bijvoorbeeld als je strijkplank van de muur valt, op je nieuwe televisie. Of je iPad tijdens een feestje achter de verwarming belandt. Gemiddeld besteden studenten € 14 per maand aan zo'n verzekering. 

Hobby’s en vrije tijd

Heel erg nodig op z’n tijd, een goed feestje of een lekkere vakantie. Gemiddeld geven studenten hier € 144 per maand aan uit. Maar hoe bont je het maakt bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Tip: wacht met vakantie tot het low season, zodat je niet tegelijkertijd met alle gezinnen met kinderen op vakantie gaat. En uitgaan hoeft ook niet duur te zijn. Je kunt prima uit de voeten met een Netflix-avond en een paar flesjes huiswijn. Meer tips vind je op de pagina 'Bespaartips'.

Eten en drinken

O ja, dat moet natuurlijk ook nog. Na je vaste lasten, abonnementen en leuke dingen moet er ook nog geld over blijven om te eten. Gemiddeld besteedt een student € 160 euro per maand aan boodschappen. 

Timing van inkomsten en uitgaven

Er zal altijd een gat zitten tussen het moment dat je geld binnenkomt en het moment dat er geld van je rekening wordt gehaald. Je salaris en DUO komt binnen tussen de 20e  en 25e van elke maand. De meeste vaste lasten worden vervolgens op de 1e van je rekening afgehaald. Dan hou je (als het goed is) nog een klein beetje geld over. Daar moet je dus de rest van de maand mee zien te overleven, tot je salaris en DUO weer komen na de 20e. Kortom: dat is 3 weken bikkelen!

Totaal

Opgesomd kom je op de volgende kosten per maand.

Collegegeld€238,11 
Boeken €60
 Vervoer€65 
 Mobiele telefoon €50
 Zorgverzekering€110
 Bankrekening €0
 Sporten €26
 Kamer (incl. GWLIT) €366        
Woonverzekering      €14        
 Hobby's & vrije tijd€144 
 Eten en drinken €160
  
 Totaal €1.233,11

 

Dat is een flinke uitgavepost. De truc is om ervoor te zorgen dat er altijd meer geld binnenkomt dat er uit gaat. Hoe je dat slim aan kan pakken? Door bijvoorbeeld een leuke bijbaan te nemen. Je verdient als student al gauw € 8 à € 10 per uur. Dus heb je naast je studie een aantal uren die nog ingevuld kunnen worden? Kijk dan op onze vacaturepagina's voor de leukste studentenbijbanen in jouw regio.

Geldzaken

Contentmanager e-learning

  • Utrecht
Weet jij hoe je een e-learningstraject op de juiste manier moet opzetten en begeleiden en op zoek naar een nieuwe functie? Dan is de functie van Contentmanager E-Learning mogelijk interessant voor jou!Voor E-Wise, gevestigd in Utrecht, zijn we op z...

PARTTIME SURVEILLANT TENTAMENS

  • Rotterdam
In Rotterdam zijn we op zoek naar surveillanten om toezicht te houden tijdens tentamens.Wellicht herinner je je nog die spannende toets momenten op school. Zenuwen, absolute stilte, en surveillanten die ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt....

Carwash medewerker

  • Breda
Ben jij degene die altijd met een vriendelijke begroeting of een knikje reageert wanneer anderen voorbijgaan? Geniet je van het bieden van extra hulp aan mensen wanneer ze het nodig hebben? Sta je bekend als de enthousiasteling in je vriendenkring, o...