Wat te doen als je nieuwe baan niet bevalt

Zittende meneer
5 september 2023

Begonnen aan een nieuwe functie, maar voel je je toch niet helemaal op je gemak? Dat is vervelend! Hoewel een nieuwe baan aanvankelijk als een goede match kan lijken, kan de praktijk soms tegenvallen. Het overkomt zelfs de besten! Wat kan de oorzaak zijn en hoe kun je hiermee omgaan? Wij vertellen je er alles over.

TL;DR

 • Als je nieuwe baan niet bevalt, analyseer eerst waarom en wat je anders zou willen.
 • Het gesprek aangaan met je werkgever kan oplossingen bieden, zoals taken aanpassen of overplaatsing.
 • Overweeg of je verbeteringen ziet na verloop van tijd voordat je besluit te vertrekken.
 • Maak een weloverwogen keuze die bij jou past en leer van je ervaringen voor je volgende functie.
 • Zelfreflectie kan je helpen om een plek te vinden waar je je helemaal thuis voelt.

De situatie onder de loep: waarom je baan niet bevalt

Het kan even duren voordat je je draai hebt gevonden in een nieuw bedrijf. Het kan gemakkelijk een half jaar duren voordat je je collega's en je functie echt goed hebt leren kennen. Het is dus belangrijk om niet meteen de handdoek in de ring te gooien en eerst goed te analyseren waarom je denkt dat je niet op je plek zit. Het gevoel van weerstand dat je 's ochtends voelt als je naar je werk gaat, is er natuurlijk niet zomaar. Daarom is het essentieel om eerst te kijken waarom je precies denkt dat deze baan niet bij je past.

 • Noteer vooral de factoren die volgens jou het meeste bijdragen aan dit gevoel.
 • Misschien zijn de taken niet wat je had verwacht en vind je ze niet uitdagend genoeg (of juist te uitdagend).
 • Natuurlijk kan het ook te maken hebben met de mensen waarmee je werkt.
 • Ook de bedrijfscultuur en de locatie kunnen een rol spelen.
 • Misschien ontdek je dat je je meer wilt bezighouden met andere maatschappelijke thema's, of is de reistijd naar je werk een probleem.

Wat jij anders zou willen

Nadat je deze zaken hebt opgeschreven, wordt het gemakkelijker om te begrijpen waar je eigenlijk naar op zoek bent in je werk. Onthoud dat je zelf het beste weet wat bij je past. Luister dus naar je eigen gevoel en beschrijf je ideale werkomgeving: wat doe je daar, met wie werk je samen en welke normen en waarden zijn belangrijk? Begrijp dat een ideale werkplek zelden bestaat, maar je en je werk zullen het beste tot hun recht komen als je je er op je gemak voelt.

Houd ook rekening met de aanpassingsperiode. Het beginnen in een nieuwe baan is altijd spannend. Sommige mensen raken die spanning al na de eerste dag kwijt, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben om te wennen. Gun jezelf de tijd om aan je werk te wennen en laat de spanning en ongemakken niet de overhand nemen. Misschien ontdek je nog positieve aspecten van je werk als je er wat langer bent.

Lees ook eens: Hoe blijf je gemotiveerd en positief bij tegenslagen: Tips voor een slechte dag

Het gesprek aangaan

Als je toch tot de conclusie komt dat het probleem dieper zit, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en de mensen om je heen. Het kan helpen om je gedachten te delen met iemand in je privéleven. Het is ook netjes om je zorgen te delen met je werkgever. Hij of zij kan namelijk niet raden dat jij niet tevreden bent.

Het voeren van dit gesprek is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Samen kunnen jullie oplossingen bespreken. Dit kan onder andere betekenen dat je taken worden aangepast, dat je hybride kunt werken of dat je naar een ander team wordt overgeplaatst. Als je eenmaal hebt ontdekt wat er niet goed gaat in je werk, kun je het gesprek veel gerichter voeren.

Stoppen of niet met je nieuwe baan? De opties afwegen

Nu is het aan jou om een beslissing te nemen. Heeft je leidinggevende goede oplossingen aangedragen? Dan kun je nog even afwachten. Wie weet merk je in de komende tijd wel verbeteringen. Onthoud dat je altijd later nog kunt beslissen om te vertrekken als dat nodig is.

Blijf echter eerlijk tegen jezelf. Als er ondanks alle inspanningen nog steeds iets knaagt, is dat misschien een teken dat deze baan gewoon niet bij je past. Dat is niet goed of slecht, het is gewoon een mismatch. Zelfs als het gesprek met je leidinggevende geen resultaat oplevert, kun je ervoor kiezen om te stoppen. In dat geval moet je wel de opzegtermijn uit je contract naleven. Als je nog in je proeftijd zit, kun je direct stoppen.

Jouw reflectiemoment

Wat je ook besluit, zorg ervoor dat de keuze uit jou komt en goed doordacht is. Hoewel advies van anderen waardevol kan zijn, ken jij jezelf en je gevoel het beste. Verlies niet uit het oog wat voor jou belangrijk is. Als je besluit te stoppen, is het tijd om opnieuw te solliciteren. Bedenk wat je kunt leren van je recente ervaring en hoe je in je volgende functie anders zou willen handelen. Elke werkgever heeft zijn voor- en nadelen, maar zelfreflectie kan je helpen om te voorkomen dat je in dezelfde situatie belandt. 

Ga bij jezelf te rade wat er “mis” ging om te voorkomen dat je in eenzelfde situatie belandt. Dit helpt je bovendien ook weer in de zoektocht naar nieuw werk. Als het goed is, weet je namelijk nu veel beter wat jij wel en niet wilt! Neem deze ervaring dan ook weer mee als een fijne les, en wees niet te hard voor jezelf. Deze ervaring kan een waardevolle les zijn en met de juiste instelling zul je uiteindelijk een functie vinden waarin je je helemaal thuis voelt!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacaturepagina voor een overzicht van interessante mogelijkheden en vind de baan die perfect bij jou past of check of jouw stad tussen de lijst hieronder staat! Je kan ook contact opnemen met onze specialisten, zij kunnen je persoonlijk adviseren en helpen bij je zoektocht naar een andere baan.         

Studenten bijbaan AmsterdamStudenten bijbaan Arnhem
Studenten bijbaan Den HaagStudenten bijbaan Delft
Studenten bijbaan DeventerStudenten bijbaan Enschede
Studenten bijbaan EindhovenStudenten bijbaan Groningen
Studenten bijbaan HaarlemStudenten bijbaan Leiden
Studenten bijbaan MaastrichtStudenten bijbaan Nijmegen
Studenten bijbaan RotterdamStudenten bijbaan Tilburg
Studenten bijbaan UtrechtStudenten bijbaan Zwolle

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Landelijk topscorer business development

 • Utrecht
Jij wil scoren, en dat is precies wat je gaat doen! Een mooie auto onder je billen, laptop en telefoon bij de hand en gaan! In deze uitdagende baan is geen dag hetzelfde, omdat jij zelf de regie bepaalt. Je hebt maar één doel en dat is het binnenhale...

Callcenter medewerker UWV

 • Bergen op Zoom
Zet je schrap voor een avontuur vol kansen en groei! Bij een vooraanstaande overheidsinstantie wacht een sprankelende kans op jou. We zijn op zoek naar enthousiaste nieuwelingen om ons klantenserviceteam bij het UWV in Goes te versterken.Als klanta...

Klantenservicemedewerker Overheid Parttime

 • Middelburg
Als klantadviseur bij UWV in Goes ben jij de deskundige die vragen beantwoordt over verschillende overheidsuitkeringen, zoals de Ziektewet (ZW) en WIA-uitkeringen. Je communiceert op een vriendelijke en professionele manier met mensen, waarbij je soe...