Hoe blijf je gemotiveerd en positief bij tegenslagen: Tips voor een slechte dag

ASA Talent Werving en Selectie
9 augustus 2023

Ken je dat gevoel? Je staat 's ochtends op, klaar om de wereld te veroveren en BOEM, alles lijkt mis te gaan. Misschien kreeg je een flinke portie kritiek op je werk, liep die belangrijke presentatie in de soep, of waren je schoolresultaten niet helemaal wat je had gehoopt. Het kan je een flink rotgevoel geven, toch? Maar weet je wat? You're not alone. Met deze tips herpak je jezelf!

Dream big, start small

Laten we teruggaan naar die tijd dat je als kleine kleuter werd gevraagd wat je wilde worden. Astronaut, dokter, artiest – je kon het zo gek niet bedenken. Maar hier zit het: groot dromen is fantastisch, maar de reis naar succes is als een videogame met moeilijke levels. It's not just about the big move, maar eerder over hoe je elke challenge aangaat.

Help, ik struggle…

Oké, eerlijk: je struggle is real. Je hebt soms die boost van motivatie gewoon nodig om op te staan en jezelf bij elkaar te rapen na een pittige dag. Maar waar vind je die motivatie die dagelijks helpt om uit je bed te komen? Dat is niet altijd het grote geld. Het is je passie!

Talent vs hard werken

Hier komt de deal: talent is slechts een klein deel van het plaatje. Laat talent je niet in de weg zitten, want succes is vaak het resultaat van hard werken. Let’s get real: een droombaan komt niet uit de lucht gevallen. Er zijn misschien enkele gelukkigen, maar voor de meeste van ons begint het allemaal onderaan. Misschien heb jij al een glasheldere visie van je dreamjob, maar werk je nu achter de kassa en weet je nog niet welke kant je op wil. Start met kleine (bi)jbaantjes, doe ervaring op en kom erachter waar je passies liggen. Heb je al aan een tussenjaar gedacht?

Iedereen struggelt, je bent niet alleen

Misschien lijkt het soms of iedereen om je heen zijn leven zo op orde heeft, maar iedereen heeft zijn struggles. Ook de mensen die nu beroemd zijn. Zo heeft Margot Robbie hard in de horeca gewerkt, terwijl ze haar passie voor acteren aan het najagen was.. En Harrison Ford? Voordat hij Indiana Jones werd, werkte hij als timmerman en sprong hij van kleine rol naar kleine rol. En Johnny Depp? Die verkocht ooit telefoonpennen. Ja, seriously! Hij begon ook klein, maar het eindigde groot!

Lees ook eens: Van bijbaan naar droomjob: Awesome succesverhalen van bekende personen

 

Tips om met tegenslagen om te gaan

Verdrink in positiviteit

Wanneer alles om je heen lijkt in te storten, onthoud dan dat het oké is om weleens een off-day te hebben. Het is als meegesleurd worden door een grote golf tijdens het surfen, soms surf je er soepel op, soms ga je kopje onder. Omarm die dieptepunten, maar laat ze je niet opslokken. Omring jezelf met positieve vibes, luister naar je favoriete muziek (luister je favoriete muziek op je werk), praat bij met een vriend die je opvrolijkt, of bekijk grappige video's die je aan het lachen maken.

Kleine stapjes

Wanneer uitdagingen zich opstapelen als een berg, hak ze dan in behapbare stukken. Ga ze één voor één te lijf, als de held die je bent. Stel dat je werkt aan een groot project dat in de soep loopt, verdeel het in kleinere taken. Elke mini-taak is een overwinning!

Dans door het drama heen

Voel je je overweldigd? Schud die negativiteit van je af met een danspauze. Serieus! Zet je favoriete nummer op en laat je helemaal gaan in je kamer alsof niemand kijkt. Dansen zorgt ervoor dat die geweldige endorfines vrijkomen, die je humeur een flinke oppepper kunnen geven. Dus ga ervoor, laat die slechte vibes maar zien wie de baas is met jouw geweldige dansmoves!

Spreek uit waar je dankbaar voor bent

Ga je door een zware tijd heen, pauzeer dan even en denk aan waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid verlegt je focus van wat er misgaat naar wat er wel goed gaat. Het is als een vleugje positiviteit toevoegen aan je dag.

You are IT

Jij, ja JIJ, bent het. Je hebt een ongelooflijke kracht in je om uitdagingen te overwinnen en door te gaan, wat er ook gebeurt. Dus, als het even tegenzit, roep dan je innerlijke Margot Robbie, Harrison Ford of Johnny Depp op en creëer je eigen droom.

Ga ervoor, you can do it!

Wat je ook meemaakt, onthoud dat je niet de enige bent. Missteps, setbacks en bumpy roads horen bij het avontuur van het najagen van je dromen. Laat die tegenslagen je niet in de weg staan. Keep dreaming big, maar weet dat de echte magic zit in hoe je omgaat met de ups en downs. Doe het voor je passie, laat talent niet je excuus zijn, en bouw aan je succes vanaf de bodem. Net als de rocksterren en supersterren die ooit ook zo begonnen!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Housekeeping Andre Rieu Parttime

  • Maastricht
Als Housekeeping Medewerker ben jij verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van onze luxe kamers en publieke ruimtes. Je zorgt ervoor dat onze gasten kunnen genieten van een schone en nette omgeving tijdens hun verblijf. Tot jouw taken b...

Keukenmedewerker André Rieu Parttime

  • Maastricht
Hey daar!Ben jij een echte kookliefhebber met ervaring en wil je werken in een luxe hotel in het prachtige Maastricht? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze opdrachtgever zoeken wij een enthousiaste en gedreven keukenhulp om het team te versterk...

BARMEDEWERKER LUXE HOTEL Parttime

  • Maastricht
Ben jij een echte horecamedewerker en op zoek naar een unieke baan in Maastricht?Een luxe hotel in het hart van deze prachtige stad zoekt enthousiaste barmedewerkers om het team te versterken tijdens de wereldberoemde concerten van André Rieu. In d...