Welke rechten heb je als huurder?

Deurbellen
18 augustus 2021

In een markt waar het vinden van een geschikte huurwoning bijna voelt als het winnen van de loterij, is het essentieel om je rechten als huurder goed te kennen. Of je nu student bent die op zoek is naar een eerste kamer, een jonge professional die een appartement betrekt, of een gezin dat zich in een nieuwe stad vestigt, het begrijpen van je huurrechten is cruciaal. In dit artikel duiken we diep in de wereld van huurcontracten, gemeentelijke inschrijvingen, heffingen, servicekosten, en de bescherming die de Huurcommissie biedt. We zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd bent, zodat je met vertrouwen je huurrechten kunt navigeren.

Het contract

Het klinkt logisch, maar veel mensen doen het niet: het contract goed lezen. Pluis voordat je gaat tekenen het contract goed uit, het liefst met iemand die er verstand van heeft. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Wanneer je het met een gedeelte van het contract niet eens bent, kun je dit aankaarten bij de verhuurder. Als je bijvoorbeeld met meerdere vrienden een woning betrekt, kan het zijn dat er in het contract staat dat je bemiddelingskosten moet betalen. Betaal dit niet zomaar, maar zoek eerst uit of de verhuurder hier echt recht op heeft. 

Inschrijven bij de gemeente

Als kamerhuurder heb je altijd het recht om je in te schrijven bij de gemeente. Dit is overigens ook verplicht, wanneer je dit niet doet kun je een boete krijgen. De gemeente controleert dit steeds meer. Wanneer er dus bij een advertentie staat ‘inschrijven niet mogelijk’, reageer er dan niet op. Je hebt dan vooral jezelf ermee. 

Gemeentelijke heffingen

Iedereen moet meebetalen aan gemeentelijke heffingen. Deze bedragen verschillen per gemeente en hangen af van met hoeveel mensen je woont. Maar wat veel studenten niet weten, is dat er een grote kans bestaat dat je deze heffingen helemaal niet hoeft te betalen. Wanneer je een laag inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dit kwijtscheldingsformulier zit vaak bij de heffingen bijgesloten, of kan je downloaden op de site van de gemeente. Het is wel wat uitzoekwerk, omdat je verschillende zaken zoals documenten van je stufi en bankrekening mee moet sturen. Maar als alles lukt hoef je die paar honderd euro niet te betalen.  

Afrekening servicekosten

Het kan zijn dat er bij de huur die je elke maand betaalt ook een gedeelte servicekosten zit inbegrepen. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld water, gas en elektriciteit. Meestal betalen huurders hier maandelijks een voorschot voor. Binnen een half jaar na afloop van een kalenderjaar ontvang je van de verhuurder, je huisbaas dus, een afrekening servicekosten. Hierop worden de feitelijke kosten vergeleken met de betaalde voorschotten. Als je teveel betaald hebt, moet je dus geld terugkrijgen. Het kan echter ook zijn dat er meer kosten zijn gemaakt dan aan voorschotten zijn betaald en dan moet jij als huurder extra betalen. 

Huurcommissie

Wanneer je problemen hebt met de verhuurder en er met hem niet uitkomt, kun je altijd contact opnemen met de Huurcommissie . Bijvoorbeeld wanneer je ontevreden bent over het onderhoud van de woning of wanneer je denkt dat je te veel huur betaalt. De uitspraken van de Huurcommissie zijn bindend. Dit betekent dat ze je niet enkel van advies voorzien, maar dat de beslissing die zij maken ook daadwerkelijk geldt voor zowel de verhuurder als de huurder. 

Opzegtermijn

Je kan niet zomaar op straat worden gezet door de verhuurder van het pand. Je hebt namelijk huurbescherming. Dit houdt in dat enkel bij een wettelijke reden, wanneer de huurder zich bijvoorbeeld niet als goede huurder gedraagt, de verhuurder je zomaar uit huis mag zetten. Wel is de verhuurder dan verplicht een opzeggingstermijn van minimaal drie maanden aan te houden. 

Nu je meer inzicht hebt in de belangrijkste aspecten van je rechten als huurder, van het zorgvuldig doornemen van je huurcontract tot het begrijpen van de rol van de Huurcommissie, ben je beter voorbereid om je huurervaring positief en probleemloos te maken. Onthoud dat kennis over je rechten en plichten als huurder je sterkste wapen is in een uitdagende huurmarkt. We hopen dat deze informatie je helpt om je huurrechten vol vertrouwen te hanteren en een fijne, veilige woonomgeving te creëren.

Geldzaken

Nieuwste vacatures

Traineeship Consultancy

  • Gouda
🌟 Wil jij ontdekken waar jouw talenten liggen? Ben jij klaar om jouw carrière een vliegende start te geven? Dan is ons Traineeship Consultancy dé perfecte springplank voor jou!Bij ons krijg je de vrijheid om jouw eigen pad te kiezen, te groeien en...

Stagiair Recruitment HR

  • Rotterdam
Wij zoeken een enthousiaste Stagiair voor ons team in Rotterdam. Als HR-dienstverlener gespecialiseerd in professionals bieden wij een uitdagende stageplaats. Tijdens deze stage ben je verantwoordelijk voor diverse taken binnen de werving en selectie...

Schoonmaker onderwijsinstelling parttime

  • Groningen
Voor schone en blinkende ruimtes zorgen zodat anderen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, dat is waar jij als schoonmaker gelukkig van wordt! Zie jij jezelf hierin terug, dan is dit de baan voor jou! Als schoonmaker op de Hanze ben jij verantwoo...