5 types huisgenoten: Hoe ze je studentenleven beïnvloeden

Vier vrolijke vrouwen
23 augustus 2023

Ontdek de vijf meest voorkomende types huisgenoten in het studentenleven. Van de relaxte tot de regelneef, elk type brengt unieke uitdagingen en leermomenten met zich mee. Leer hoe deze ervaringen je kunnen voorbereiden op de professionele wereld, waar teamwork en aanpassingsvermogen essentieel zijn.

Ontdek in dit artikel de vijf meest voorkomende types huisgenoten in het studentenleven, van de relaxte 'chille gast' tot de gestructureerde 'mama'. Elk type brengt unieke uitdagingen en leermomenten met zich mee, die je niet alleen helpen navigeren door je studentenjaren, maar ook voorbereiden op de professionele wereld. Leer hoe aanpassingsvermogen en teamwork essentiële vaardigheden zijn die je in deze dynamische huiselijke omgeving kunt ontwikkelen.

Deze types ken je wellicht ook: Deze 6 types zitten in iedere projectgroep

Waarom goede omgang met huisgenoten belangrijk is tegen stress

Een meerderheid (62 procent) van de studenten ervaart veel of heel veel stress, met studie als de belangrijkste stressbron voor 72 procent van hen"​​. Dit onderstreept het belang van een goede omgang met huisgenoten om stress te verminderen. Bron

De chille gast

De beste huisgenoot die je maar kunt hebben is de chille gast (of chick). Hij of zij heeft negen van de tien keer de deur open staan en is altijd wel in voor een gezellig praatje. Heeft ook altijd wat te vertellen: uit welke kroeg hij of zij de avond ervoor gedragen is, wie op dit moment met wie date en weet alles over de ins en outs van zijn of haar studentenvereniging.

De chille gast heeft als stopwoord ‘chill!’ en voelt zich het meest comfortabel in een joggingbroek en met teenslippers aan beide voeten. Nadeel van deze huisgenoot: heeft moeite met afwassen, noemt rondslingerend ondergoed decoratie en houdt het liefst muizen als huisdieren.

De omgang met de chille gast leert je het belang van flexibiliteit en open communicatie in de professionele wereld. Deze huisgenoot herinnert je eraan dat een relaxte houding en het onderhouden van sociale relaties net zo belangrijk kunnen zijn als hard werken.

Check deze dan: Op kamers: dit moet je regelen als student

De stille

Stille wateren, diepe gronden. Toch is de stille huisgenoot totaal boring. Jij hebt geen idee wat je tegen hem of haar moet zeggen, naast ‘goedemorgen’ en ‘hoi’. Van een gezellig gesprek komt het nooit.

De stille huisgenoot sluit zich vaak op in zijn of haar eigen kamer en geen van de andere huisgenoten hebben een idee wat hij of zij daar uitspookt. Studeren? Een winterslaap houden? Masturberen? Een aanslag voorbereiden? Het is allemaal mogelijk.

Voordeel van deze huisgenoot: geluidsoverlast zal je er niet van hebben. Maar dat is dan ook het enige voordeel, want je weet maar nooit waar deze huisgenoot toe in staat is.

Interactie met de stille huisgenoot kan je helpen om geduld en inlevingsvermogen te ontwikkelen, twee cruciale vaardigheden in elk team. Het leert je ook dat iedereen een andere aanpak nodig heeft, wat essentieel is voor effectieve samenwerking op de werkvloer.

De mama

Ook wel de regelteef genoemd. Weet van voor naar achteren hoe het huis werkt, kan op commando alle mobiele telefoonnummers van huisgenoten opnoemen en is de beheerder van het schoonmaakrooster. Is ook nog eens de manager van alle huisfeestjes.

Zij (of hij, want ook mannelijke mama’s bestaan) heeft een hechte band met de huisbaas en is ook niet te misselijk om hem op het matje te roepen als het huis weer eens op instorten staat. Heeft ook niets tegen het verzorgen van zieke of brakke huisgenoten, zelfs als hij of zij een paar grondpizza’s moet opruimen. Is streng maar rechtvaardig.

Nadeel van deze huisgenoot: betrokken, maar ontzettend bemoeizuchtig. Denk je van je eigen moeder af te zijn, krijg je te kampen met zo’n huisgenoot. Je moet het maar leuk vinden.

Deze huisgenoot belichaamt leiderschap en organisatievermogen. Omgaan met de mama helpt je om te zien hoe belangrijk structuur en duidelijke communicatie zijn in elk team, en hoe je zorgzaamheid en assertiviteit kunt balanceren in een professionele omgeving.

Lees deze ook eens: Wat kost studeren?

Het kind

Waar een mama is, is een kind. Het kind is de huisgenoot die te lui is om zijn eigen reet af te vegen. Kent z’n eigen grenzen niet en komt daardoor meerdere malen per week totaal laveloos het huis binnenstrompelen.

Met een beetje geluk woont het kind op de begane grond en hoef je hem of haar niet een aantal trappen omhoog te slepen. Gelukkig wordt het veilig naar de kamer brengen doorgaans verzorgd door de mama, die zich volledig ontfermt over het kind.

Voordeel van deze huisgenoot: is er niet. Denk jij eindelijk volwassen te worden tijdens je studententijd, heb je nog altijd last van een vervelend, klein, dronken broertje. Dat ben je liever kwijt dan rijk.

Het kind in huis biedt een les in verantwoordelijkheid en grenzen stellen. Deze ervaringen zijn nuttig om te leren hoe je omgaat met minder verantwoordelijke collega's en hoe je hen op een constructieve manier kunt ondersteunen en motiveren.

De azijnpisser

Waarom staat je bierglas nog STEEDS op het aanrecht? Ik doe een middagdutje, kan die kutmuziek wat zachter? Is het gezamenlijke brood NU al op? Typische vragen die door de azijnpisser gesteld worden. Absoluut geen leuke huisgenoot, want er is altijd gezeik. Een confrontatie met de azijnpissende medebewoner zorgt altijd voor stress, irritatie en kan leiden tot haat.

Ook al doe je netjes de afwas, zorg je ervoor dat er altijd brood in huis is en staat je muziek op z’n allerzachtst, dan zijn er weer andere ‘problemen’ waar deze azijnpisser over moet zeiken. Klikt ook graag tegenover de huisbaas.

Een huisgenoot als deze hebben is alleen maar nadelig, want de azijnpisser maakt het leven van alle andere huisgenoten zuur. Wegpesten of verhuizen naar een ander studentenhuis is waarschijnlijk de enige manier om van deze zeikstraal af te komen.

De confrontatie met de azijnpisser is een uitstekende oefening in conflictmanagement en assertiviteit. Het leert je om kritiek te ontvangen en te geven, een vaardigheid die in de professionele wereld van onschatbare waarde is voor persoonlijke groei en teamdynamiek.

Zo, dat waren ze dan, de vijf types huisgenoten die je in je studententijd tegenkomt. Van de chille gast tot de azijnpisser, elk van hen leert je iets unieks over het leven, jezelf, en jawel, zelfs over je toekomstige baan. Want laten we eerlijk zijn, die skills die je nu opdoet tijdens het navigeren door deze huiselijke jungle, die neem je mee de boardroom in. Leer omgaan met de eeuwige chaos van het kind of je leert te navigeren door de regeltjes van de mama, elk huisgenootje is een mini-cursus 'Hoe Overleef Ik In De Werkwereld'

En hey, als je straks klaar bent met studeren en het echte werk begint, weet dan dat ASA Talent er voor je is. Van je eerste bijbaantje tot je eerste echte 'grote mensen baan', wij staan klaar om je te helpen. Dus, geniet nog even van je studententijd en je huisgenoten - je weet maar nooit wanneer die ervaringen van pas komen op je werk!

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een dynamische rol waarin je een cruciale bijdrage kunt leveren aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Pak dan nu deze geweldige kans! We zoeken enthousiaste facilitair zorgmedew...

Hospitality medewerker Apenheul

  • Apeldoorn
Wil jij graag deel uitmaken van ons enthousiaste team in Apeldoorn bij Apenheul? Als jij een passie hebt voor gastvrijheid en het vermogen om mensen een geweldige tijd te bezorgen, dan zijn wij op zoek naar jou!Als Hospitality Medewerker ben jij he...

Acceptant Construction All Risk

  • Alkmaar
Wil je opgeleid worden in de rol van acceptant Construction All Risk of heb je al ervaring? Lees dan snel verder!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemiddelaars) als verzekeraars. Je draagt zorg voor het opmaken, accepteren en muteren...