Het schrijven van dé perfecte sollicitatiebrief

24 februari 2023

Je hebt het gevonden: de perfecte vacature die volledig aansluit op jouw kwaliteiten en ambities. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatiebrief eruit springt tussen al die andere brieven? Want laten we eerlijk zijn, de concurrentie is hoog en je wilt opvallen bij je potentiële nieuwe werkgever. Bij ASA Talent begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om jezelf te presenteren op een manier die de aandacht trekt. Daarom hebben we een handig stappenplan en een aantal slimme tips voor je opgesteld om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven. Lees snel verder!

Wat is een sollicitatiebrief?

In een sollicitatiebrief stel je jezelf voor aan de potentiële werkgever. Hierin vertel je wat over jezelf, jouw vaardigheden en vertel je waarom juist jij geschikt bent voor deze functie. Bij een sollicitatiebrief voeg je ook een cv toe. Een cv kan soms veel vragen oproepen, waardoor een sollicitatiebrief als toelichting gebruikt kan worden. Super handig dus. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het van belang dat jouw motivatie voor de functie duidelijk naar voren komt.

Wil je dolgraag bij een bedrijf werken, maar hebben ze geen specifieke vacature openstaan? Dan schijf je een open sollicitatiebrief. Een open sollicitatiebrief is hetzelfde als een normale sollicitatiebrief, alleen solliciteer je hierbij niet op een concrete vacature.

Alinea 1 | Aanhef

Begin jouw sollicitatiebrief met een passende en nette aanhef. Gebruik “Geachte heer/mevrouw” gevolgd door de achternaam. Weet jij de volledige naam van de werkgever, gebruik dan deze naam. Zo maak je de brief een stuk persoonlijker en interessanter.

Alinea 2 | Opening

Zorg dat je eerste alinea interessant is om te lezen, zodat je de aandacht van de lezer vasthoudt om verder te lezen. De eerste indruk moet goed zijn. Open bijvoorbeeld met een pakkende openingszin die je niet snel zal vergeten. In het eerste gedeelte van de sollicitatiebrief vertel je waar en hoe je de vacature bent tegengekomen. Beschrijf wat jou aanspreekt in de functie en waarom dat juist op jou zo goed aansluit. Maak het persoonlijk.

Alinea 3 | Motivatie

In de tweede alinea vertel je meer over je motivatie. Wat zijn jouw drijfveren voor deze baan? Hier kan je bijvoorbeeld vertellen wat jouw aanspreekt over het bedrijf of de branche. Voor de lezer is het een pluspunt als de sollicitant zich goed heeft ingelezen in het bedrijf en de vacature. Dit laat zien dat de sollicitant serieus is en zich heeft verdiept in de functie. Vertel waarom deze baan jouw droombaan is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld vaardigheden benoemen vanuit jouw CV die overeen komen met de wensen in jouw droombaan

Alinea 4 | Kwaliteiten

Nu is het tijd om jouw kwaliteiten in de strijd te gooien! Leg jouw vaardigheden voor die van pas komen en aansluiten bij de functie waar je voor solliciteert. Geef voorbeelden van eerdere werkresultaten die aansluiten bij de functie-eisen van de job. Ook zou je kunnen vertellen over hobby’s of bezigheden die je doet in je privé leven, zolang deze aansluiten bij de functie-eisen van de vacature. Vertel er uitgebreid over door ook te vertellen hoe je deze resultaten hebt behaald en wat jij daarvoor nodig had van jezelf. Waarin blink jij uit? Wat maakt jou speciaal? Deze vragen zijn goed om jezelf te stellen om erachter te komen waarom een bedrijf JOU uit zou moeten kiezen. Door deze vragen te verwerken in jouw sollicitatiebrief zal de lezer jou niet snel vergeten. Probeer niet af te wijken van de functie-eisen die in de vacature vermeld staan. Hier wordt juist naar gekeken om te bepalen of jij de geschikte kandidaat bent.

Alinea 5 | Afsluiting

Sluit af met een passende en slotzin. Je wilt nog een laatste keer de lezer enthousiast krijgen. In de slotzin kan je ook een call-to-action gebruiken. Verwijs vervolgens naar je CV in de bijlage. Slotzinnen die je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken zijn:

 • Graag zou ik mijn motivatie willen toelichten in een persoonlijk gesprek.
 • Ik zie de uitnodiging voor een persoonlijk gesprek graag tegemoet.
 • Voor meer informatie over werkgevers en/of opleidingen verwijs ik u door naar mijn CV in de bijlage.
 • Ik zie uw uitnodiging voor een gesprek met plezier tegemoet. En wil dan graag mijn enthousiasme voor de baan verder toelichten.

Als laatst sluit je af met een vriendelijke groet gevolgd door je naam.

Om jouw sollicitatiebrief nóg meer te upgraden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet;

Tip 1: Enthousiasme wekken bij de lezer

Het is belangrijk om je oprechte enthousiasme over de functie en het bedrijf te tonen in je sollicitatiebrief. Hier zijn enkele tips en voorbeelden om dit te doen:

 1. Wees specifiek: In plaats van alleen te zeggen "Ik ben erg enthousiast over deze functie", leg uit waarom je enthousiast bent. Misschien is het omdat je de missie van het bedrijf bewondert of omdat je gepassioneerd bent over het werk dat de functie inhoudt.
 2. Doe je onderzoek: Bestudeer de website en social media van het bedrijf om meer te weten te komen over de waarden, cultuur en geschiedenis van het bedrijf. Vermeld deze informatie in je brief om te laten zien dat je een grondig onderzoek hebt gedaan en dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf.
 3. Gebruik actieve taal: Gebruik actieve en krachtige woorden om je enthousiasme over te brengen. Bijvoorbeeld: "Ik ben gepassioneerd over de mogelijkheid om bij te dragen aan het succes van uw bedrijf" in plaats van "Ik ben geïnteresseerd in deze functie."
 4. Wees authentiek: Wees oprecht en eerlijk in je brief. Laat je persoonlijkheid en stem doorklinken, zodat de recruiter een gevoel krijgt van wie je bent en waarom je een goede match bent voor de functie.
 5. Sluit af met een krachtige zin: Laat je enthousiasme doorklinken in de afsluiting van je brief. Een krachtige zin zoals "Ik ben zeer gemotiveerd om deel uit te maken van uw team en bij te dragen aan de groei van uw bedrijf" kan je brief goed afsluiten

Tip 2: Openingszinnen

Open jouw sollicitatiebrief met een nieuwtje over het bedrijf. Link het nieuwtje aan jouw motivatie om te solliciteren voor de baan. Ken jij al iemand binnen het bedrijf of netwerk? Vermeld dan zijn/haar naam in de opening. De lezer zal benieuwd zijn waarom je contact binnen het bedrijf vindt dat jij een geschikte kandidaat zou zijn voor de job. Hiermee heb je ook gelijk een aanleiding waaruit je kan schrijven. Heb je al eens contact gehad met het bedrijf? Verwijs dan naar het eerdere contact. Hierdoor herinneren ze je naam of het gesprek bij het lezen van je sollicitatiebrief. Ook laat je hiermee zien dat je een ondernemend type bent.

Voorbeelden openingszinnen:

 1. “Na het lezen van de vacature voor [functietitel] bij [bedrijfsnaam], was ik meteen enthousiast over de mogelijkheid om mijn vaardigheden en ervaring in te zetten om bij te dragen aan het succes van de organisatie.”
 2. “Ik ben zeer geïnteresseerd in de [functietitel] bij [bedrijfsnaam] en ik geloof dat mijn vaardigheden en ervaring goed passen bij de eisen van de functie.”
 3. “Met veel belangstelling heb ik de vacature voor [functietitel] bij [bedrijfsnaam] gelezen en ik was meteen onder de indruk van de reputatie van de organisatie als een innovatieve en toonaangevende speler in uw vakgebied.”
 4. “Als ervaren [functietitel] met een passie voor [vakgebied], was ik enthousiast om de vacature bij [bedrijfsnaam] te zien en de kans te hebben om mijn vaardigheden en ervaring in te zetten in deze uitdagende rol.”
 5. ‘’Het is met groot enthousiasme dat ik mijn sollicitatie indien voor de positie van [functietitel] bij [bedrijfsnaam]. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaring goed aansluiten bij de vereisten van de functie en ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te leveren aan uw organisatie.”

Tip 3: Kwaliteiten benoemen

Houd bij het schrijven van je sollicitatiebrief je CV ernaast, zo weet je dat je al jouw kwaliteiten hebt benoemd. Én kom je misschien leuke feitjes of overeenkomsten tegen die jouw sollicitatiebrief een boost geven!

Tip 4: Gebruik keywords

Sommigen bedrijven filteren sollicitatiebrieven doormiddel van een automatische screening. Tijdens een automatische screening worden de juiste sleutelwoorden uitgelicht, waarnaar de sollicitatiebrief pas helemaal gelezen wordt. Gebruik dus zo veel mogelijk keywords om te zorgen dat jouw brief uitgekozen wordt.

Tip 5: Wees beknopt

Houd je sollicitatiebrief kort en bondig, idealiter niet langer dan één pagina. Focus op de meest relevante informatie en maak gebruik van een heldere, beknopte schrijfstijl.

Tip 6: Spelling

Controleer je brief zorgvuldig. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen typefouten, grammaticale fouten of spelfouten bevat. Je kunt ook iemand anders vragen om je brief te lezen en feedback te geven.

Hopelijk heb je wat aan onze tips & trics gehad en wordt jouw brief uitgekozen voor een persoonlijk gesprek! Heb je nog geen leuke vacature gevonden die bij jouw wensen past? Klik hier voor alle vacatures van ASA Talent

Sollicitatietips

PARTTIME SURVEILLANT TENTAMENS

 • Rotterdam
In Rotterdam zijn we op zoek naar surveillanten om toezicht te houden tijdens tentamens.Wellicht herinner je je nog die spannende toets momenten op school. Zenuwen, absolute stilte, en surveillanten die ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt....

Carwash medewerker

 • Breda
Ben jij degene die altijd met een vriendelijke begroeting of een knikje reageert wanneer anderen voorbijgaan? Geniet je van het bieden van extra hulp aan mensen wanneer ze het nodig hebben? Sta je bekend als de enthousiasteling in je vriendenkring, o...

Carwash medewerker

 • Den Bosch
Ben jij degene die altijd met een vriendelijke begroeting of een knikje reageert wanneer anderen voorbijgaan? Geniet je van het bieden van extra hulp aan mensen wanneer ze het nodig hebben? Sta je bekend als de enthousiasteling in je vriendenkring, o...