Dit moet je regelen als je bent afgestudeerd

Stagiaires blij met mooi weer
18 augustus 2021

Uitschrijven onderwijsinstelling

Allereerst moet je je uitschrijven bij je onderwijsinstelling. Dit doe je aan de hand van je DigiD op Studielink. Als je je tijdens het studiejaar uitschrijft, kun je in sommige gevallen een deel van het collegegeld terugvragen. Je hogeschool of universiteit kan je hier meer over vertellen.

Lening stopzetten

Je aanvullende beurs of lening moet worden stopgezet, hier heb je namelijk als afgestudeerde geen recht meer op. Het stopzetten hiervan is online te regelen via Mijn DUO.

OV-jaarkaart stopzetten

Ook je studentenreisproduct moet je niet vergeten stop te zetten. Wanneer je dit niet doet kan het je namelijk een aardige boete opleveren. Stopzetten doe je zelf bij OV-chipkaart automaat. Wel krijg je van de NS eindelijk iets anders dan vertragingen cadeau, na het stopzetten van je jaarkaart kun je gratis een Dal Voordeel-abonnement aanvragen.

Check je studieschuld

Je zal niet de eerste zijn die een studieschuld bij DUO heeft opgebouwd. Check daarom na je afstuderen hoe hoog die schuld is en informeer naar de terugbetaalregeling. De eerste twee jaar hoef je nog niet terug te betalen, maar het mág wel. Doe het als het kan; je rente loopt immers ook door!

Verzekeringen veranderen ook

Als arme student kreeg je vaak een zorgverzekering met korting, een studentenrekening bij de bank en was je misschien wel meeverzekerd op de reis- en aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dit verandert allemaal als je geen student meer bent, vergeet dit daarom niet om te zetten!

En nu?

Ook na je afstuderen heb je keuzes genoeg. Zo kun je ervoor kiezen om verder te studeren, een verre reis te maken of op zoek te gaan naar een traineeship, werkervaringsplek of echte grotemensenbaan.

Nieuwste vacatures

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij klaar voor een uitdagende en afwisselende functie waarin je een cruciale bijdrage levert aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Grijp dan deze unieke kans! Wij zoeken enthousiaste facilitair...

Apotheek medewerker ziekenhuis

  • Maastricht
Ben jij direct beschikbaar voor minimaal 32 uur per week? Heb je een HBO-diploma op zak? Of volg je een universitaire studie en heb je de komende maanden extra tijd? Heb je affiniteit met de zorg en wil je je cv een boost geven?Dan is dit jouw kans...

Schoonmaakmedewerker Zwembad Parttime

  • Maastricht
Maak een plons in je nieuwe carrière als zwembadschoonmaak medewerker in Maastricht!In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende schoonmaaktaken in en rond de zwembaden, inclusief de kleedkamers, douches en gemeensch...