Studeren na het mbo

Starter
22 april 2022

Gefeliciteerd! Je mbo-diploma is in de pocket. Maar wil je nog verder leren en gaan voor een vervolgstudie: waar moet je dan beginnen?

We snappen het helemaal. Studeren is zó leuk, daar wil je toch nog niet mee stoppen? Was dat maar het geval. Je bent niet de enige student die van plan is door te studeren na het mbo. Wil je dat doen als een pro? Dan helpen wij je de nodige stappen te zetten om verder te studeren!

Waarom verder studeren?

Je hebt al 4 jaar gestudeerd, waarom zou je nog door willen gaan? Daar zijn verschillende redenen voor. Misschien wil je graag een beroep uitoefenen waar je een ander diploma voor nodig hebt of stel je je beroepskeuze het liefst nog even uit. Wat je motivatie ook is: een hbo-opleiding biedt mooie kansen. Je bent breder inzetbaar, je kunt een andere richting op of je verdiepen in een vakgebied én je ontwikkelt jezelf. Ook maakt het je interessant voor de arbeidsmarkt, omdat je zowel theorie- als praktijkkennis hebt. Je maakt ook kans op een hoger salaris, omdat het laat zien dat je een doorzetter bent. Dat is wel mooi meegenomen als je studieschuld van 2 studies moet afbetalen.

Van mbo naar hbo

Wil je na je mbo-opleiding een hbo-studie gaan doen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Met een mbo-diploma niveau 4 kun je naar iedere hbo-bacheloropleiding doorstromen of naar een Associate degree. Dit is een 2-jarige opleiding, waarvan het niveau tussen het mbo en een hbo-bachelor in zit. Vind je nog 4 jaar studeren te lang? Dan is dit de oplossing voor jou!

Zoek voor je je inschrijft voor een opleiding uit wat de eisen van die opleiding zijn. Voor sommige opleidingen moet je bijvoorbeeld een toelatingstoets doen. Ga je een opleiding doen die niet aansluit bij je eerdere studie, dan kun je een (opfris)cursus doen. Er zijn ook numerus fixus opleidingen, hier zijn maar een beperkt aantal plekken. Je moet je hier dus eerder dan andere opleidingen voor inschrijven en rekening houden met de kans op uitloting. Zorg ervoor dat je in dit geval nog een tweede keus hebt.

Het verschil tussen mbo en hbo

Van mbo naar hbo is een grote stap. Er zijn veel dingen die op het hbo anders gaan. Er is bijvoorbeeld veel meer vrijheid dan bij mbo. Er zijn minder contacturen en het meeste werk gebeurt buiten de lessen om. Kleinere kans dus om met een kater in de les te zitten! Het is daarom wel belangrijk om goed te plannen wat je wanneer doet, zodat je niet achter gaat lopen. Ook zijn er op het hbo minder toetsmomenten dan bij mbo. Aan het einde van het blok is een tentamenperiode waarin je alle vakken afsluit met een tentamen of portfolio. Plan je huisfeesten dus niet deze week in. Buiten deze periodes heb je geen toetsen. Dit zorgt ervoor dat de tentamens op het hbo zwaarder meetellen, omdat het er minder zijn.

Wil je toch liever niet doorstuderen en ben je opzoek naar een baan? Kijk dan op ASA: Het uitzendbureau voor Studenten & Young Professionals (asatalent.nl) en vind de baan die het beste bij jou past!

Studentenleven

Flex Klantenservicemedewerker thuiswerken parttime

  • Arnhem
Ben je op zoek naar een parttime baan die je makkelijk kunt combineren met je studie of andere baan? Hou je ervan om thuis te werken maar wel lekker met mensen in contact te zijn? Lees dan snel verder!Bij DHL Express zijn we op zoek naar klantenser...

Open dag DHL Logistiek

  • Amsterdam
Ben jij 14 juni tussen 15:00 - 19:00 ? Wil je een kijkje in de keuken nemen van DHL? Reageer dan makkelijk via onderstaand formulier.De open dag word georganiseerd op locatie in Nieuw-Vennep (op 20 minuten afstand van Amsterdam)Koerier --> http...

Weekend Verkoopmedewerker Primark

  • Den Haag
Ben jij op zoek naar een leuke (bij)baan naast je studie voor de zaterdag en/of zondag? Dan is deze functie als weekend verkoopmedewerker bij Primark Den Haag perfect voor jou! In deze rol als verkoopmedewerker zorg je ervoor dat de kleding op een ne...