Stage lopen

Laptops mensen werken op kantoor met koffie
18 augustus 2021

Stage zoeken

Begin ruim voor je stageperiode met het zoeken van een stageplek. Begin je in september, dan moet je niet wachten tot de vakantie met solliciteren. Hetzelfde geldt voor een februaristage: het is verstandig om voor de feestdagen te beginnen met zoeken.

Als je een stage gaat zoeken, is het belangrijk om niet voor de eerste de beste stage te gaan. Zorg dat je een uitdagende stage  hebt, want op die manier leer je het meeste. Ook als dat inhoudt dat je misschien een paar maanden ergens anders moet wonen. Daarnaast is het goed om uit te zoeken hoe de begeleiding is. Heeft het bedrijf veel ervaring met stagiairs, heb je een vaste begeleider of moet een collega het als extra taak doen? Of je een goede stage loopt hangt van jou af, maar met de juiste begeleiding kun je misschien net wat meer uit jezelf halen.

Online

Een stage kun je op veel verschillende manieren vinden. Online vind je natuurlijk onwijs veel stages, Google is je beste vriend! Gespecialiseerde websites zoals Mediastages.nl kunnen handig zijn als je in een bepaalde branche iets zoekt. Of bijvoorbeeld de stagepagina van ASA! Daarnaast staan vaak vacatures op de website van bedrijven en zoeken met de hashtag #stage of #vacature op Twitter levert een hele lijst met stagevacatures op. En heb je nog geen LinkedIn-profiel? Maak dat dan als de wiedeweerga aan en zoek daar ook naar stages.

Je opleiding

Je opleiding heeft veel contact met stagebedrijven en weet waarschijnlijk waar nog een stagiair gezocht wordt. Ook vind je regelmatig vacatures op interne websites van hogescholen en universiteiten, zoals Blackboard. Levert dat niets op? Vraag of je eens in de stageverslagen van studenten voor jou mag snuffelen. Dan zie je meteen hoe zij een stageplek hebben ervaren.

Via via

Vraag eens rond bij familieleden, vrienden, huisgenoten of clubgenoten. Je kent vast mensen die een hele gave stage hebben gelopen of bij een tof bedrijf werken waar je je stageperiode zou willen doorbrengen. Laat aan veel mensen weten dat je een stage zoekt; de kans is groot dat je via je netwerk interessante dingen voorbij ziet komen.

Doe alle klusjes

Voel je tijdens je stage niet te min voor bepaalde klusjes. Elke baan heeft leuke en minder leuke kanten en dat is niet anders bij je stageplek. Door juist ook de vervelende klusjes perfect en met 100% inzet te doen, laat je zien dat je gemotiveerd bent. 

Initiatief tonen

Initiatief tonen is heel belangrijk voor een stagiair. Vraag om extra werk als je klaar bent met je taken en zie waar extra handen nodig zijn. Nog beter: draag zelf iets aan wat je zou kunnen doen, kom met goede ideeën en verbetervoorstellen. 

Actieve houding

Jij kunt wel een bitchy resting face hebben, maar daar heeft jouw stagebedrijf (en zeker hun klanten) geen boodschap aan. Zet een glimlach op en hang niet onderuitgezakt in een stoel maar zit rechtop. Dan hebben je collega’s al meteen een positief beeld van je. En dit betekent ook dat je alleen met je werk bezig bent; niet met je sociale contacten op Facebook of het plannen va een huisavond via Whatsapp.

Houd je aan deadline en opdrachten

Zorg dat je heel goed weet wat er van je gevraagd wordt en wat de eisen zijn aan de dingen die jij moet inleveren op je stage. Wees hier secuur in en zorg dat je alles wat je doet, heel goed doet.

Wees realistisch

Het is gemakkelijk om dingen die niet uitkomen, op het bordje van de stagiair te schuiven. Laat het op tijd weten als je te veel taken krijgt voor de tijd die je hebt. Je kunt immers niet alles en moet ook nog veel leren. Steek het wel in als een hulpvraag; niet als ‘Jullie geven mij te veel werk’. Vraag bijvoorbeeld om hulp om je werk beter te organiseren. Plan daarom ook regelmatig een gesprek in met je begeleider.

Houd contact met je stagebedrijf

Je stageperiode is een afgebakende periode, maar dat betekent niet dat je nooit meer contact mag hebben met je begeleider of collega’s als je klaar bent met je stage. Ga eens koffiedrinken als je in de buurt bent, voeg je collega’s toe op LinkedIn en onderhoud mailcontact. Laat ook vooral van je horen als je bent afgestudeerd en een baan zoekt. Als er een vacature vrij komt, zoekt een bedrijf vaak eerst in het eigen netwerk. En wat is er beter dan iemand die niet ingewerkt hoeft te worden? 

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Medewerker sanitaire voorziening

  • Apeldoorn
Als medewerker sanitair ben jij de hele dag aan de wandel door het mooiste dierenpark van Nederland! Je houdt namelijk de sanitaire voorzieningen, die verspreid zijn over het park, schoon. Het is belangrijk dat je van aanpakken houd, dat je nauwkeuri...

Parkdienst medewerker parttime

  • Apeldoorn
Ben jij een vroege vogel en weet jij van aanpakken? Heb jij geen zin meer om voor de sportschool te betalen, maar vind je het wel fijn om actief bezig te blijven? Ben jij iemand die graag naar Apenheul komt en de werkzaamheden achter de schermen graa...

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een dynamische rol waarin je een cruciale bijdrage kunt leveren aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Pak dan nu deze geweldige kans! We zoeken enthousiaste facilitair zorgmedew...