Zo schrijf je een goede korte motivatie bij een sollicitatie

Vrouwen samen richting les
18 augustus 2021

Hoe schrijf je een effectieve korte motivatiebrief voor een sollicitatie?

Het schrijven van een goede motivatiebrief kan het verschil maken bij een sollicitatie. In deze blog geven we je tips voor het schrijven van een korte motivatiebrief die indruk maakt. Volg deze richtlijnen om jezelf te onderscheiden en een sterke indruk achter te laten.

Korte motivatiebrief: maak indruk met weinig woorden

Bij het schrijven van een korte motivatiebrief is het belangrijk om de juiste toon te zetten en je motivatie bondig en krachtig te verwoorden. Leer daarom hoe je in slechts enkele alinea's een sterke indruk kunt maken en direct de aandacht van de werkgever kunt trekken. Houd er rekening mee dat je geen lang verhaal schrijft, vooral wanneer er specifiek om een korte motivatie wordt gevraagd. In slechts enkele goed geformuleerde alinea's kun je je punt overtuigend overbrengen en de werkgever nieuwsgierig maken naar jou als kandidaat.

Naast het beknopt en krachtig formuleren van je motivatie, is het ook belangrijk om een passende aanhef en afsluiter op te nemen in je brief. Kies de juiste aanhef op basis van de gekozen toon. Als je kiest voor "Geachte" als aanhef, sluit dan af met "Hoogachtend". Als je daarentegen de aanhef "Beste" gebruikt, kun je afsluiten met "Met vriendelijke groet". Deze details dragen bij aan een professionele en gepaste communicatie.

Met deze richtlijnen ben je goed op weg om een effectieve korte motivatiebrief te schrijven. Door je motivatie bondig en overtuigend te verwoorden, zorg je ervoor dat je opvalt tussen andere sollicitanten. Vergeet niet om je brief aan te passen aan de specifieke functie en het bedrijf waar je naar solliciteert, zodat je je enthousiasme en interesse in de mogelijkheid om bij hen te werken kunt laten zien.

Motivatie sollicitatie: de kracht van een sterke motivatiebrief

Een motivatiebrief vormt een essentieel onderdeel van je sollicitatie en biedt een uitgelezen kans om je enthousiasme, vaardigheden en motivatie voor de functie over te brengen. Om een blijvende indruk te maken, is het dan ook van cruciaal belang om clichés en standaardvergelijkingen te vermijden die recruiters en HR-medewerkers al ontelbare keren hebben gezien. Kies in plaats daarvan voor helder en fris taalgebruik, waarbij je je tekst begrijpelijk houdt zonder te veel moeilijke woorden te gebruiken. Bovendien hebben actieve zinnen de voorkeur boven passieve zinnen, omdat ze over het algemeen korter en krachtiger zijn in hun formulering.

Het is echter niet voldoende om simpelweg te beweren dat je bepaalde eigenschappen bezit. Demonstreer deze eigenschappen in plaats van ze alleen te benoemen. In plaats van het opsommen van je werkervaring, dat al in je cv wordt vermeld, is het belangrijk om te benadrukken waarom je specifiek bij het desbetreffende bedrijf wilt werken en welke waarde je kunt toevoegen. Voorkom dat je motivatiebrief een uitgebreide herhaling wordt van je cv, maar gebruik deze ruimte om je unieke motivatie en specifieke relevantie voor de functie te benadrukken.

Korte motivatie sollicitatie: tips voor een beknopte en overtuigende brief

Wanneer je gevraagd wordt om een korte motivatie, is het van cruciaal belang om beknopt en to-the-point te blijven. Het is echter essentieel om geen essentiële informatie weg te laten. Om een krachtige motivatiebrief te schrijven, kun je gebruikmaken van enkele effectieve strategieën.

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk beeld te schetsen van je interesse in de functie en het bedrijf. Daarnaast kun je specifieke voorbeelden geven om je punt te ondersteunen. Door personalisatie toe te passen, val je op. Daarnaast laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de mogelijkheid om bij dit specifieke bedrijf te werken. Met deze benadering kun je een beknopte, maar overtuigende motivatiebrief schrijven die niet alleen de aandacht trekt, maar ook een blijvende indruk achterlaat.

Korte motivatiebrief sollicitatie: laat je persoonlijkheid doorschijnen

Hoewel een motivatiebrief formeel moet zijn, is het van essentieel belang om je persoonlijkheid te laten doorschemeren. Werkgevers willen niet alleen weten welke vaardigheden je bezit, maar ook wie je bent en wat jou uniek maakt. Gebruik daarom je motivatiebrief als een kans om jezelf te presenteren als een authentiek en enthousiast persoon. Wees echter voorzichtig met het gebruik van humor, aangezien het in een formele context moeilijk kan zijn om de juiste toon te treffen. Richt je liever op het delen van persoonlijke ervaringen, prestaties en eigenschappen die direct relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Op deze manier help je werkgevers om een beter beeld van jou te krijgen en kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Door je persoonlijkheid subtiel te laten doorschemeren in je motivatiebrief, creëer je een krachtig middel om de aandacht van werkgevers te trekken en hen te overtuigen van jouw toegevoegde waarde.

Korte sollicitatiebrief voorbeeld: een leidraad om je op weg te helpen

Als je wat houvast kunt gebruiken bij het opstellen van je motivatiebrief, biedt dit blogartikel een handige leidraad die je kunt volgen. Met behulp van deze leidraad kun je je brief structureren en de juiste woorden en zinnen kiezen om je motivatie op een overtuigende manier over te brengen. Hoewel het geen kant-en-klaar sjabloon is, geeft het je wel praktische tips en richtlijnen om je op weg te helpen bij het schrijven van een sterke sollicitatiebrief.

Daarnaast kun je de leidraad aanpassen aan de specifieke functie en het bedrijf waar je naar solliciteert, waardoor je brief een persoonlijk tintje krijgt. Door deze aanpassingen maak je jouw motivatiebrief uniek en op maat gemaakt voor de beoogde functie, waardoor je de aandacht van werkgevers kunt trekken en jezelf kunt onderscheiden van andere kandidaten.

Met deze leidraad als inspiratie kun je vol vertrouwen aan de slag gaan en een opvallende sollicitatiebrief schrijven die de aandacht van werkgevers zal trekken.

Korte motivatiebrief vs. uitgebreide motivatiebrief: wanneer gebruik je welke?

Soms wordt er specifiek gevraagd om een korte motivatiebrief, terwijl in andere gevallen een uitgebreidere motivatiebrief vereist is. Het is echter belangrijk om te weten wanneer je welke versie moet gebruiken. Om de lengte van je motivatiebrief af te stemmen op de vacature, is het cruciaal om de context en eisen van de sollicitatie goed te begrijpen. Door deze inzichten kun je bepalen welke aanpak het meest geschikt is.

In deze blog bekijken we de verschillen tussen de twee versies en geven we praktische richtlijnen om je te helpen bij het schrijven van een effectieve korte motivatiebrief voor je sollicitatie. Door beknopt en overtuigend te zijn in je formulering, je persoonlijkheid subtiel te laten doorschemeren en je brief te personaliseren, vergroot je aanzienlijk je kansen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Onthoud dat het schrijven van een goed geschreven motivatiebrief een belangrijke stap is in het bereiken van je carrièredoelen. Met deze tips en richtlijnen ben je goed op weg om een overtuigende motivatiebrief te schrijven die de aandacht van werkgevers trekt en je onderscheidt van andere sollicitanten

Maak indruk met je motivatiebrief en behaal succes in je sollicitaties!

Met de bovenstaande tips en richtlijnen kun je een effectieve korte motivatiebrief schrijven die opvalt bij werkgevers. Houd rekening met de lengte, vermijd clichés en standaardvergelijkingen, en laat je persoonlijkheid en motivatie doorschijnen. Vergeet niet om je brief aan te passen aan de specifieke functie en het bedrijf waar je naar solliciteert. Door een sterke motivatiebrief te schrijven, vergroot je je kansen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Blijf ook na het schrijven van je motivatiebrief gefocust en bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek.

Lees hier verder voor handige tips over het sollicitatiegesprek en zorg ervoor dat je zelfverzekerd en goed voorbereid bent. We wensen je veel succes bij het behalen van je carrièredoelen en het vinden van de perfecte baan!

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Facilitair medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij op zoek naar een parttime functie als beheerder/facilitair medewerker? Lijkt het jou leuk om deze zomer aan de slag op een internationale school en ben je flexibel, handig en oplossingsgericht? Dan zijn wij op zoek naar jou!Je werkzaamheden...

Parttime financieel medewerker

  • Enschede
Opzoek naar een uitdaging in de zomermaanden in de financiële sector? Lees dan verder!Wij zoeken voor een leuk bedrijf in Enschede een financieel medewerker. Het gaat om een parttime functie van 25 tot 30 uur per week. Het voordeel is dat je zo sn...

Traineeship adviseur

  • Amsterdam
Ben je klaar om je talenten te ontdekken en je carrière een vliegende start te geven? Ons Traineeship Consultancy biedt jou de perfecte kans!Wat ga je doen?Bij ons krijg je de vrijheid om je eigen pad te kiezen, te groeien en uit te blinken in een...