ASA Talent
Inloggen
Favorieten heart icon

Zo schrijf je een goede korte motivatie bij een sollicitatie

Vrouwen samen richting les
18 augustus 2021

Beschouw het motivatie-blok als een sollicitatiebrief 

Maar weinig mensen schrijven iets anders dan ‘Geachte heer, hierbij mijn cv’, waardoor je punten kunt scoren door het juist wél te doen.  

Let wel op dat je geen lang verhaal schrijft, als er specifiek om een korte motivatie gevraagd wordt. Enkele alinea’s zijn genoeg. Ook bij een korte motivatie schrijf je een aanhef en afsluiter. Let op: bij de aanhef ‘Geachte’ hoort de afsluiter ‘Hoogachtend’. Schrijf je in de opening ‘Beste’, dan kun je afsluiten met ‘Met vriendelijke groet’. Is het mogelijk, voeg dan je motivatie (net zoals je cv) bij in pdf. Op die manier verspringt je opmaak niet en kun je je tekst precies zo versturen als je zelf wilt. 

Vertel niet hoe je de vacature hebt gevonden 

Veel websites geven nog steeds het advies om te vertellen waar je de sollicitatie hebt gevonden. Dit is natuurlijk niet echt een sprankelend begin van je motivatie – en je hebt al zo weinig ruimte! Laat dit dus lekker achterwege. 

Weg met clichés of standaardvergelijkingen 

Vermijd clichés. Voor jou is het misschien afwisselend om een ‘grapje’ te gebruiken in je verder zo formele brief, maar recruiters of hr-medewerkers zullen die vaak voorbij zien komen. Gebruik ook geen metaforen die oubollig zijn (via deze digitale snelweg/toen ik de vacature zag, klom ik snel in mijn pen). 

Hoewel het natuurlijk afhankelijk is van de functie waarop je solliciteert, is helder en fris taalgebruik zonder veel ‘moeilijke’ woorden vaak het beste. Jargon is natuurlijk geen probleem, daarmee kun je aantonen je werkveld te kennen, zonder dat je het expliciet zegt. Schrijf in actieve zinnen, die zijn vaak ook korter dan passieve zinnen. Vergelijk het maar eens: ‘Mijn verantwoordelijkheden lagen op het gebied van’ of ‘Ik was verantwoordelijk voor...’. 

Zeg niet dát je een eigenschap hebt, maar laat het zien 

Kopieer niet de vacature in je motivatie, maar geef er je eigen draai aan. Doe dit volgens het principe: ‘show, don’t tell’. Je kunt wel zeggen dat je een ‘hands on’-mentaliteit hebt, maar ten eerste is dit een cliché en ten tweede weet jij zelf vast ook niet precíes wat daarmee bedoeld wordt. Geef liever aan waarom je denkt dat je dat bent en waaruit dat blijkt: bijvoorbeeld omdat je het initiatief nam tot een netwerkdag voor je studievereniging. Bovendien zijn termen als ‘flexibel’ en ‘pro-actief’ voor iedereen anders te interpreteren. 

Je motivatie is geen uitgebreid cv 

Som niet je werkervaring op. In je motivatie wil je jouw persoonlijkheid laten doorklinken. Je cv is immers voor je werkervaring, die hoef je niet nog eens te herhalen in je motivatie. Daarnaast willen werkgevers graag van je weten waarom je juist bij hén wilt werken en wat je voor hen kunt betekenen. Kopieer dus ook niet zomaar dezelfde tekst. 

Benoem mogelijke problemen en weerleg ze 

Sluit jouw cv niet helemaal aan bij de vacature? Negeer dat niet, maar benoem het en geef aan waarom je wél geschikt bent voor de vacature. Ditzelfde geldt voor verhuizingen als je solliciteert naar functies aan de andere kant van het land. 

Ben je uitgenodigd na je sollicitatie? Lees hier verder voor tips over het sollicitatiegesprek! 

Sollicitatietips

Stemmenteller verkiezingen gemeente Tilburg

  • Tilburg
Wil jij graag aan de slag tijdens de verkiezingen op 15 en/of 16 maart voor de gemeente Tilburg? Ga via ASA aan de slag als stemmenteller!Op 15 maart zijn de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen en kan er worden gestemd. Als stemmentelle...

Vulploegmedewerker logistiek ochtend

  • Hengelo
Voor een meubelwinkel in Hengelo zijn wij opzoek naar vulploegmedewerkers logistiek voor in de ochtend en in het weekend! Als vulploegmedewerker logistiek ben jij verantwoordelijk voor het vullen van de winkel. Bij aanvang ontvang je instructies over...

Administratief juridisch medewerker

  • Enschede
Voor een bedrijf in Enschede zoeken wij een juridisch administratief medewerker oftewel een IP Asisstent.In deze functie houdt jij je samen met het team bezig met alle administratieve en organisatorische afhandelingen van alle voorkomende zaken in...