Dit moet je regelen als je bent afgestudeerd

Hoera, je scriptie is ingeleverd én goedgekeurd. Voor je kunt genieten van het werkende leven moet je wel een paar dingen regelen nu je bent afgestudeerd!

 

Uitschrijven onderwijsinstelling

Allereerst moet je je uitschrijven bij je onderwijsinstelling. Dit doe je aan de hand van je DigiD op Studielink. Als je je tijdens het studiejaar uitschrijft, kun je in sommige gevallen een deel van het collegegeld terugvragen. Je hogeschool of universiteit kan je hier meer over vertellen.

Lening stopzetten

Je aanvullende beurs of lening moet worden stopgezet, hier heb je namelijk als afgestudeerde geen recht meer op. Het stopzetten hiervan is online te regelen via Mijn DUO.

OV-jaarkaart stopzetten

Ook je studentenreisproduct moet je niet vergeten stop te zetten. Wanneer je dit niet doet kan het je namelijk een aardige boete opleveren. Stopzetten doe je zelf bij OV-chipkaart automaat. Wel krijg je van de NS eindelijk iets anders dan vertragingen cadeau, na het stopzetten van je jaarkaart kun je gratis een Dal Voordeel-abonnement aanvragen.

Check je studieschuld

Je zal niet de eerste zijn die een studieschuld bij DUO heeft opgebouwd. Check daarom na je afstuderen hoe hoog die schuld is en informeer naar de terugbetaalregeling. De eerste twee jaar hoef je nog niet terug te betalen, maar het mág wel. Doe het als het kan; je rente loopt immers ook door!

Verzekeringen veranderen ook

Als arme student kreeg je vaak een zorgverzekering met korting, een studentenrekening bij de bank en was je misschien wel meeverzekerd op de reis- en aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dit verandert allemaal als je geen student meer bent, vergeet dit daarom niet om te zetten!

En nu?

Ook na je afstuderen heb je keuzes genoeg. Zo kun je ervoor kiezen om verder te studeren, een verre reis te maken of op zoek te gaan naar een traineeship, werkervaringsplek of echte grotemensenbaan.