10 tips om jouw ochtendritueel snel groener te maken

Klimaatblog: 10 tips om je ochtendritueel nog groener te maken
21 november 2022

Groen, groener, groenst! Dat is de trend van tegenwoordig. En niet alleen een trend, ook een must om onze aankomende generaties bij te staan in een beter klimaat. En daar willen wij graag aan bijdragen. Je kunt namelijk ook groen én duurzaam leven, als je het ontzettend druk hebt. Weet je niet waar je moet beginnen? No worries! Wij geven je hieronder 10 tips om jouw ochtendritueel snel groener te maken.

1. Bespaar water tijdens je dagelijkse douche

Douchen is voor de meeste mensen een dagelijkse activiteit, waar eenvoudig en snel water bij bespaard kan worden. Hoe? Bijvoorbeeld door een douchekop met een laag debiet te gebruiken om de hoeveelheid water te minimaliseren. Ook heb je al van die befaamde bodywashes, waarbij je geen water nodig hebt. Handig voor als je op het werk bent, tijdens die zenuwslopende presentatie bijvoorbeeld.

Wist je dat mensen die kort douchen, vaak gelukkiger zijn dan diegene die langer douchen? Dus, zet je timer of eierwekker aan, bijvoorbeeld op max. vier minuten, en verminder direct jouw waterverbruik in een handomdraai. We begrijpen trouwens heel goed dat je wellicht meer tijd nodig hebt als je jouw grote bos krullen wilt wassen. In zo’n geval kun je jezelf voornemen, hoeveel keer per week wil ik mijn haar wassen? Op die zogenoemde haarwasdagen zetten we de timer op tien minuten. De overige dagen dat we ons af willen spoelen, op max. vier minuten.

Voel jij je deze herfstdagen snel moe? Sluit je warme douche dan met koud water af en binnen no-time ben je weer zo fit als een hoentje. En zo blijf je ook een stukje korter onder de douche staan. ;-)

2. “Geen papier hier”

Yes, weer zo’n snelle tip, gebruik minder papier! We snappen dat het soms oh zo handig is om dat a4’tje uitgeprint voor je neus te hebben liggen tijdens een vergadering, alleen vraag jezelf eens af, is dat nou écht nodig? Of kunnen jullie deze meeting ook even een laptop erbij pakken om de betreffende sheets, PDF’s of andere bestanden te bekijken? Wij zeggen het laatste!

Wil je toch écht iets printen? Maak dan gebruik van gerecycled papier. Wist je trouwens dat in Europa 72.5% van het papier weer opnieuw gebruikt wordt? Wacht niet langer en join the club!


3. Gebruik een herbruikbare beker

Je loopt op het station, naar je werk of langs je favo koffieplek en wilt je dag starten met een heerlijk kopje koffie of thee. Wie kent het niet? Alleen ben je jouw herbruikbare beker vergeten, oeps!

  • Vraag altijd om een ‘to go’ in een papierenbekertje én zonder plastic dekseltje;

  • Wil je graag je eigen herbruikbare cup? Merken zoals Keepcup staan voor je klaar! Ze hebben zelfs een glazen beker die je snel en gemakkelijk schoon krijgt. Ideaal voor elke plek waar jij van je koffie, thee of ander drankje wilt genieten.

Wist je trouwens dat je op veel plekken korting krijgt op koffie of thee als jij je eigen beker meeneemt? Win-win-win! 

4. Laat de auto staan

Ja, je leest het goed, laat de auto maar even staan. Vooral als je dicht bij kantoor woont of die kleine boodschappen wilt doen. Loop, fiets, carpool of maak gebruik van het uitgebreide ov-netwerk. Zo word je ochtendritueel niet alleen groener, maar bespaar je ook nog eens geld en word je in the end natuurlijk ook fitter en socialer.

5. Junkmail? No way!

We krijgen nog steeds, dagelijks, ontzettend veel junkmail door de brievenbus. Zonde van al dat papier. En lets be honest, kijk je er weleens in? Een one-minute task die je voordat je naar het werk gaat kunt doen is: je uit laten schrijven voor deze onnodige papierverspilling. 

Hoe? Neem rechtstreeks contact op met bedrijf dat deze junk verstuurd en laat je direct uitschrijven.

6. Gebruik een ontbijt- én lunchbox

Heb je gisteren die lekkere pasta gemaakt en heb je daar nog wat van over? Yes, neem het mee naar je werk, in je eigen herbruikbare lunchbox. Je eigen lunch meenemen naar je werk is namelijk de beste manier om voedselverspilling tegen te gaan én geld te besparen. Een herbruikbare lunchbox is afwasbaar en dus een must have. 

Wist je overigens ook dat je in bepaalde supermarkten je eigen verpakkingen mee kunt nemen? Hierdoor wordt er ook minder verpakkingsafval weggegooid. Dus wil je wél een lunch halen, tijdens je pauze, vergeet je lunchbox niet mee te nemen naar de supermarkt. Zo hoeft je geen extra plasticzakje voor dat broodje of fruit te pakken.

Oh en vergeet niet je eigen bestek mee te nemen, dit bespaart plastic!

Bovenstaande tips gelden trouwens ook voor het ontbijt. Zorg ervoor dat je net zoals je lunchbox een ontbijtbox meeneemt. Van bamboe, papier, metaal of BPA-vrij plastic. Zo voorkom je dat je lastminute langs een ‘to go’ loopt en daar je muesli in plastic koopt.

Op zoek naar een Eco Lunchbox? Hier vind je ‘m, bij Ecomondo! 


7. Gebruik een herbruikbare waterfles

Heb jij ook altijd een flesje water in je tas, op je bureau of gewoon naast je zijde? Herkenbaar! Water mét citroen is de beste start voor onze groene ochtend en nog groener, als we dat meenemen in een herbruikbare waterfles. Yes! 

Dat is namelijk niet alleen beter voor het milieu, omdat het de hoeveelheid plastic afval vermindert dat anders op de stortplaatsen of in de oceanen zou belanden (waar een deel ervan helaas ook zeeschildpadden en andere waterdieren treft). Maar het is ook veel beter voor je gezondheid omdat die herbruikbare flessen meestal wél BPA-vrij zijn, in tegenstelling tot veel wegwerpflessen. Dus, laat je wegwerpfles staan, zo worden ze ook minder verkocht en geëxporteerd en dragen we allemaal bij aan een groenere wereld.

Wil jij een eigen waterfles kopen?
Merken als Dopper zijn hierin gespecialiseerd. En wist je dat ze al onder de € 10 te verkrijgen zijn? Ideaal dus als Sint- of Kerstcadeautje voor de hele familie. Snel een waterfles kopen? Ecomondo helpt je daarbij. Bekijk de collectie hier.

Dus, zeg nee tegen plastic island en neem je herbruikbare waterfles mee.

8. Maak een wandeling in de natuur

Fris, frisser, frist! Een ochtendwandeling in de natuur, ook al sneeuwt het, is een van de beste methoden om een frisse neus te halen en je mind te resetten. Het werkt rustgevend en stressverlagend. Een letterlijke frisse wind, zodat je daarna weer met een heldere blik aan de slag kunt.

We zijn namelijk zo gewend, zeker in deze tijden van het vele thuiswerken, om na je korte douche en ontbijt direct achter de laptop te gaan zitten. Waarom? Werk goes on! Maar jij ook, dus vergeet dat niet.

  • Maak een ochtendwandeling voordat je met werk begint, wandel bijv. naar kantoor;

  • Maak een wandeling na je lunch, om je metabolisme weer op gang te brengen en wat vitamine D te scoren;

  • En tot slot, die avondwandeling. Terug naar huis, om je werkdag te verwerken én je 10.000 stappen te behalen.

Vind je het lastig, motivatie-wise, om veel te lopen? Spreek dan met vrienden een gemiddeld aantal stappen per week af. Bijv. 10.000 stappen, plan een wandeldate in of zet je zinnen op een e-wandelroute, als je een Fitbit hebt. Zo zorg je ervoor dat je echt wél wandelt én je doelen behaalt.


9. Update je kennis over klimaatverandering en duurzaamheid 

Wat is jouw ochtendritueel? Lees jij ook de krant of andere nieuwsartikelen, blogs, voordat jij je dag begint? ‘S ochtends ben je fris én neem je vaak de meeste kennis tot je. Daarom zweren een aantal beroemdheden er ook bij om extra vroeg op te staan en je aan je ochtendroutine te houden. 

Om je ochtend nog groener te maken, kennis-wise, kun je in plaats van de krant, artikelen lezen over klimaatverandering en duurzaamheid. Zo ben je op de hoogte van de laatste trends en kun je jouw collega’s overtuigen die nieuwste groene gadgets te kopen. Zodat we samen het milieu nóg groener maken! We say: let’s go!

10. Begin je ochtend met het maken van duurzame keuzes

Kleine veranderingen in jouw ochtendroutine kunnen een groot effect hebben op het milieu. Je hoeft niet alles in één keer om te gooien, maar begin met één of twee dingen, en voeg er elke keer iets meer aan toe. Richt je om te beginnen op de dingen die je elke dag doet:

  • Woon-werkverkeer: als je naar het werk moet rijden, en dit écht niet lopend kunt doen in verband met de afstand, overweeg dan om het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen met vrienden, collega’s of nog onbekenden. Dit kan via verschillende carpool-apps zoals: Blablacar, Nabogo. Met deze apps worden buurtbewoners met elkaar verbonden om met elkaar te carpoolen, zodat files én uitstoot verminderd worden, brandstofkosten bespaart en ritten worden betaalbaarder. 

    Ben je op zoek naar een baan die dichterbij huis is? Bekijk dan snel onze vacatures. Liever per stad zoeken? Dat kan ook, bekijk ze snel!

  • Biologisch én lokaal eten: yes, we weten dat biologische producten het aller-gezondst zijn, maar we begrijpen ook dat ze ontzettend duur zijn. Gek eigenlijk, want het zou de maatstaf van onze gezondheid moeten zijn. Andere oplossingen om goedkoper, maar alsnog gezond én biologisch voedsel te kopen; bezoek je lokale boer, bakker en slager. Zo weet je zeker dat je producten van goede afkomst zijn, milieuvriendelijk zijn en er minder tot geen pesticiden gebruikt worden. Als je grotere aantallen koopt zijn ze ook net wat goedkoper dan de biowaren in de supermarkt.

    Ook kun je gebruik maken van TooGoodToGo, de app om voedselverspilling tegen te gaan! Waarin lokale (bio)supermarkten en andere organisaties, artikelen die bijna over de datum zijn voor een prikkie verkopen. Voor € 4 heb je vaak al een box groeten én fruit, yay! 

  • Scheid je afval: Klaar met eten? Scheid je afval binnen een handomdraai. Plastic, karton, glas en compost. Het spreekt voor zich.

  • Bewust inkopen, want lenen is het nieuwe nu:
    Wil je vanmiddag je schilderij ophangen? En heb je daarvoor een boormachine nodig? Dat begrijpen we! Maak gebruik van Peerby. De app waarin je te zien krijgt wat je buurtbewoners uitlenen. Zoals die handige trapleer óf boormachine. Zo bespaar je op de kosten, leer je je buuf beter kennen én maken we de wereld weer een stukje mooier.

  • Verminder je waterverbruik én stroom:
    Zoals we eerder al benoemd hebben, met douchen verminder je snel je dagelijkse waterverbruik, maar dat is niet het enige. Kijk ook eens naar je verbruik tijdens het koken of afwassen. Of laat jij de kraan lopen als je je tanden aan het poetsen bent? En laat jij de stekker erin zetten, als niets aan het opladen bent, gewoon uit gemak? Denk er de volgende keer eens bewust over na. Je zult versteld staan van de stappen die je maakt.

Conclusie: groen, groener, groenst!

Zei iemand groen? :D Zoals je in bovenstaande tips hebt gelezen, zijn er veel manieren om je ochtend én dag groener te beginnen. Het allerbelangrijkste is om jezelf eerst bewust te worden van je dagelijkse gewoonten, want alleen dan, als dat bewustzijnsgevoel er is, kan er iets veranderen. Neem vervolgens kleine stapjes, zoals korter douchen, de stekkers eruit trekken als niets aan het opladen is, vaker lopen en ontdek je lokale supermarkten en ondernemers. 

We begrijpen maar als te goed dat je niet alles in één keer kunt aanpassen, dus kleine stapjes zijn de key. Zo zetten we ons samen in voor onze mooie planeet en zorgen we ervoor dat ook volgende generaties hiervan kunnen blijven genieten! Want vergeet niet, alleen samen maken we het verschil! 

Ben je benieuwd hoe jij jouw werkplek snel en gemakkelijk groen kunt maken? Lees dan snel ons nieuwe blog. Of ben je benieuwd hoe je jouw leven in 3 stappen duurzaam én goedkoper kunt maken? Wacht niet langer!

 


Klimaat

Nieuwste vacatures

Vakantiebaan Parttime

  • Nijmegen
Ben je op zoek naar leuk vakantiewerk deze zomer? Bij ASA Nijmegen bieden we diverse mogelijkheden in verschillende sectoren zoals horeca, retail, logistiek, schoonmaak en meer! Geniet van flexibel werk dat perfect past bij jouw vakantieplanning en b...

Medewerker Klantenservice parttime

  • Enschede
.Als Medewerker Klantenservice speel je een essentiële rol in het ondersteunen van onze klanten.Je bent het eerste aanspreekpunt voor vragen, klachten en opmerkingen. Dit is zowel telefonisch als per mail en post.Je zorgt voor een snelle en effec...

Medewerker veldonderzoek parttime

  • Enschede
Ben je opzoek naar een actieve baan in Enschede? En wil jij graag bijdragen aan een belangrijk onderzoek? Dan zoeken wij jou!Voor een onderzoeksbureau gevestigd in Enschede zoeken wij enthousiaste parttime veldwerkers. In deze functie ga jij langs...