3 tips voor een duurzaam én goedkoop leven

Boodschappen tas met avocado citroen en gember
25 november 2022

De klimaatcrisis is helaas een feit. En daarom is het écht de hoogste tijd dat we met zijn allen in actie komen! Laten we ons steentje bijdragen en Pachamama een handje helpen, ofwel Moeder Aarde. We hebben daarom drie eenvoudige tips opgesteld waarmee je je leven niet alleen duurzamer maakt, maar ook een stuk goedkoper. 

1. Koop een half jaar lang geen nieuwe kleren

Oke, wow! Dit klinkt misschien als een heftige verandering, maar nee, zo zwaar is dit niet! We mogen daarom even stil staan bij wat we allemaal al hebben. Vaak dragen we hetzelfde en weten we niet eens meer wat er achterin onze kledingkast ligt. Bizar toch? Daarom is het tijd voor de halfjaarlijkse kledingkoop STOP. Ja, stop ja! Wat ga je doen?

  • Je kledingkast opnieuw ontdekken. Want daar achter je favo t-shirt, liggen nog drie andere toffe shirts. Yes, heb je die even over het hoofd gezien, helemaal vergeten dat je die nog had. En hey, voelt dat toch even als een nieuwe aanwinst;

  • The closet is yours! Maak nieuwe outfits met al je herontdekte kleding. Zo word je niet alleen creatiever, maar ook nog eens een stuk duurzamer! Ohja, en je houdt geld over voor andere leuke dingen, zoals nieuwe ervaringen. 🙂

  • (Ver)maak je eigen kleding. Passen bepaalde items niet meer? Vermaak ze dan of maak er splinternieuwe items van. Geen naaimachine thuis? Vraag je moeder, oma, tante of kijk snel op  Peerby of je er een van je buuf kunt lenen!

  • Items die niet meer passen of die je écht niet meer leuk vindt? Verkoop het snel via  Vinted of  Marktplaats.nl. Zo spek je je spaarpot ook weer 😀


2. Weet waar je koopt - ethische bedrijven zijn een must!

Okay, we begrijpen heel goed dat je soms gewoon wél dat nieuwe kledingstuk, of die nieuwe loungebank, waar je zo verliefd op bent wilt kopen. En dus even niet voor tweedehands kiest. Dat is helemaal prima! Alleen bedenk je dan wel even goed bij welke winkel of merk je deze nieuwe aankoop haalt. En koop bewust.

Dit geldt overigens niet alleen voor kleding, meubels of je favoriete betaalbank ( ASN BankTriodos) maar des te meer voor eten én koffie of thee ( Fairtrade Original), chocolade ( Tony’s Chocolonely)  en andere levensmiddelen. En wasmiddel ( Seepje) bijvoorbeeld! Deze kopen we namelijk met nog meer regelmaat, met andere woorden: als we deze levensmiddelen bewust kopen, creëren we zo een nog grotere impact én steunen we de juiste bedrijven.

Wat is ethisch en duurzaam nu eigenlijk?
Als je kiest voor een ethisch en duurzaam merk, betekent dat simpelweg dat je bedrijven steunt die kiezen voor de juiste arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een duurzaamheidsbeleid. Het kan ook betekenen dat je lokale producten koopt of producten die gemaakt zijn door mensen die daar eerlijk betaald worden voor hun tijd en moeite, bijvoorbeeld dat toffe (maar oh zo dure) schilderij!

Voorbeelden van duurzame Nederlandse kledingmerken:

Ben je op zoek naar een duurzaam cadeautje? Voor tijdens de feestdagen? Bezoek dan onderstaande faire winkels in Nederland.

Meer weten over koffie?
Ben jij ook zo’n koffiefreak en wil je weten of jij duurzame én zuivere koffie drinkt?
Lees dan hier het  Duurzame Koffie Overzicht van ASN Bank en binnen no-time weet jij welke zuivere koffie je de volgende keer koopt!


3. Steun een goed doel!

Yay, de feestdagen komen er weer aan én het is Black Friday vandaag. Of beter gezegd: Green Friday. Ben jij ook zo klaar met al die commercie? En wil je gewoon zorgen voor een betere wereld, door bewust te kopen óf te steunen? Lees dan onderstaande tips.

Green Friday
Door een statement te maken tégen Black Friday, kopen we vandaag even niet. Wat we wel kunnen doen? Goede doelen steunen, het liefst de lokale goede doelen of bomen planten! 🙂

Lokale goede doelen
Wie kent ze niet? Die grote goede doelen zoals Unicef. Ontzettend fijn om deze organisaties te steunen, maar het zou nog beter zijn om een lokaal goed doel te ondersteunen, bijvoorbeeld die je kent via via óf waar je langs gaat om vrijwilligerswerk te doen als je op reis gaat. Zo weet je zeker dat het geld bij de juiste mensen terecht komt én zie je ook het resultaat van dichtbij. Meer weten? Bekijk snel de projecten en hun bijbehorende verhalen op Tearfund.

Lokale goede doelen hoeven niet per se ver weg te zijn, zo vind je deze ook in Nederland. 

Wil je graag geven aan een lokaal doel? En weet je niet waar je moet beginnen?
Bekijk dan snel  de lokale goede doelen site voor Nederland. Filter op regio, kies jouw favo doel én steunen maar!


Samen dragen we bij aan een betere wereld

Dat is dé oplossing! Koop bewust, ethisch en duurzaam zoveel als je kunt. En draag zo bij aan een betere wereld!

 

Ben je ook benieuwd naar onze andere klimaatwise-blogs? 
1.  Lees dan snel ons andere blog en maak ook meteen jouw ochtendritueel een stukje groener. 
2. Of wil je jouw werkplek binnen no-time groen maken, dat lees je hier.

 

 

Ben jij op zoek naar een groene en duurzame werkplek?  Bekijk dan snel onze ASA-vacatures. Wil je ze liever per stad bekijken?  Yes, dat kan ook. Toch liever op vakgebied zoeken?  Ontdek het hier.

Klimaat

Nieuwste vacatures

Parkdienst medewerker parttime

  • Apeldoorn
Ben jij een vroege vogel en weet jij van aanpakken? Heb jij geen zin meer om voor de sportschool te betalen, maar vind je het wel fijn om actief bezig te blijven? Ben jij iemand die graag naar Apenheul komt en de werkzaamheden achter de schermen graa...

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een dynamische rol waarin je een cruciale bijdrage kunt leveren aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Pak dan nu deze geweldige kans! We zoeken enthousiaste facilitair zorgmedew...

Hospitality medewerker Apenheul

  • Apeldoorn
Wil jij graag deel uitmaken van ons enthousiaste team in Apeldoorn bij Apenheul? Als jij een passie hebt voor gastvrijheid en het vermogen om mensen een geweldige tijd te bezorgen, dan zijn wij op zoek naar jou!Als Hospitality Medewerker ben jij he...