Met welke studie verdien ik later het meest?

Een huisje gemaakt van geld
18 augustus 2021

De keuze van je studie kan een grote invloed hebben op je startsalaris. In de afgelopen jaren hebben we een opmerkelijke stijging gezien in de startsalarissen voor HBO- en WO-afgestudeerden.

Recente trends en salarisgroei

Recentelijk is het gemiddelde startsalaris voor hoogopgeleiden significant gestegen, met bedragen die nu vaak de €4.000 per maand overstijgen. Deze stijging is vooral merkbaar in sectoren zoals IT, techniek en gezondheidszorg, waar de vraag naar gespecialiseerd talent groot is.

Sector-specifieke salarissen

De sector waarin je werkt, heeft een aanzienlijke impact op je salaris. Bijvoorbeeld, in de technologie- en ingenieurssectoren liggen de startsalarissen aanzienlijk hoger dan in de alfa-gerichte sectoren.

Onderhandelingstips voor je eerste salaris

Het is belangrijk om je waarde te kennen en effectief te onderhandelen over je startsalaris. Wees voorbereid om je vaardigheden en eventuele relevante ervaringen te benadrukken.

Invloed van werkervaring en dienstverband

Je vorige werkervaringen, zelfs als deze van korte duur of in een ander veld waren, kunnen positief bijdragen aan je onderhandelingspositie. De vorm van je dienstverband, zoals voltijd of deeltijd, speelt ook een rol.

Vergelijking tussen MBO, HBO, en WO startsalarissen

Gemiddeld ligt het startsalaris voor HBO-afgestudeerden tussen de €2.200 en €2.650, terwijl WO-afgestudeerden vaak een hoger startsalaris kunnen verwachten. MBO-afgestudeerden hebben ook hun eigen salarisschaal, afhankelijk van de sector.

Gemiddelde startsalaris 

Het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde verschilt per opleidingsniveau. Het gemiddelde bruto HBO startsalaris ligt rond de €2.200 en het gemiddelde bruto WO startsalaris ligt rond de €2.700. Dit ligt er overigens wel aan wat voor een soort studierichting je hebt. 

 • Studierichting Alfa (taalkunde, letterkunde, kunst & cultuur, geschiedenis) heeft een gemiddeld bruto hbo startsalaris van €2.150 en een gemiddeld bruto wo startsalaris van €2.300
 • Studierichting Bèta (natuurkunde, scheikunde, biologie, informatica, wiskunde) heeft een gemiddeld bruto hbo startsalaris van €2.600 en een gemiddeld bruto wo startsalaris van €2.800
 • Studierichting Gamma (psychologie, economie, sociologie) heeft een gemiddeld bruto hbo startsalaris van €2.250 en een gemiddeld bruto wo startsalaris van €2.700
 • Studierichting Medisch (de medische beroepen) heeft een gemiddeld bruto hbo startsalaris van €2.300 en een gemiddeld bruto wo startsalaris van €3.125 
    
  Dit zijn allemaal gemiddelden. Ze zijn vervolgens sterk afhankelijk van het type werk dat je gaat doen. 

Lees dit artikel ook eens: Welke bijbaan verdient het meest?

Meer dan € 2000 bruto per maand verdienen  

Het is geen leuk nieuws, maar een van de meest respectabele beroepen in Nederland, verpleegkundige, is helaas ook een van de minst verdienende beroepen. Respect voor de mannen en vrouwen die dag in, dag uit voor de zwakkeren en zieken zorgen. Naast dat het lichamelijk zwaar werk is om die man van 100 kilo op z’n zij te draaien, is het ook geestelijk niet altijd makkelijk. Je ziet ziekte en dood en de oneerlijke willekeur die hier soms plaatsvindt. Naast het feit dat het medisch gezien interessant is om te snappen hoe je iemand beter kan maken, geeft het ook een grote mate van voldoening. Dus misschien niet de snelste manier om rijk te worden, maar zeker een van de mooiste beroepen die er tussen zitten.  
  
In dezelfde salariscategorie vind je bijvoorbeeld ook werk als dtp’er, grafisch vormgever, assistent accountant, operationeel of commercieel medewerker bij een commerciële organisatie zoals junior marketeer. Het zijn beroepen waar je in kan doorgroeien. In een aantal gevallen, zoals bij dtp-werk, kan je als zelfstandige aan het werk. Je kunt gemiddeld zo’n € 45 per uur vragen als beginnende dtp’er voor bijvoorbeeld het opmaken van banners of flyers. 

Beroepen en studies

Verpleegkundige: hbo verpleegkunde
Dtp’er en/of grafisch vormgever: mbo mediacollege of hbo communicatie, multimedia en design
Assistent accountant: hbo accountancy
Operationeel medewerker: hbo commerciële economie, bedrijfseconomie of business management

Meer dan € 3000 bruto per maand verdienen 

Wil je een stapje hoger op de ladder, dan zal je iets specifieker kennis op moeten doen.  
Het is opvallend dat in deze categorie vooral de beroepen staan waar je later in je leven niet echt meer een switch in maakt. Eens een kapitein, altijd een kapitein. Ook een fysiotherapeut of journalist zullen in basis niet snel een carrièreswitch maken. Nog een categorie die hierin thuishoort, zijn leraren op de middelbare scholen en hogescholen. Wederom een mooi voorbeeld van een geweldig beroep dat zijn maatschappelijke nut overduidelijk waar maakt, maar waar je geen vetpot zult verdienen. 

Maatschappelijke beroepen

Is het dan echt zo dat de maatschappelijke, dienende rollen je het minste opleveren? Niet altijd. Als ambtenaar kan je in een seniorfunctie wel veel meer verdienen dan deze € 3000,- per maand. Ook als directeur van de school kom je een stuk hoger uit. Maar wil je vooral nuttig zijn door met de leerlingen zelf aan de slag te gaan? Dan zit er een max aan wat je gaat verdienen.  
  
In dezelfde categorie zitten bijvoorbeeld ook aannemer en functioneel beheerder van een website. Deze beroepen kunnen wel meerdere kanten op. Als aannemer ben je heel goed in projectmanagement en zou je dus ook bij een bedrijf als projectleider aan de slag. En als functioneel beheerder van een website zou je de commerciële kant misschien wel op kunnen. Als de je de link tussen techniek en commercie goed weet te leggen, ben je zeer nuttig voor online retailers die commerciële doelstellingen willen vertalen naar technische oplossingen. Daarmee schuif je van de achterkant van de website, meer naar de voorkant toe. Daar komt vaak ook een ander salarisplaatje bij kijken omdat dit een kwalitatief onmisbare schakel in het proces van een online retailer is.  

Beroepen en studies 

Kapitein: kapitein binnenvaart mbo-4 of hbo maritiem officier, hiermee word je kapitein zeevaart 
Fysiotherapeut: hbo fysiotherapie 
Journalist: hbo journalistiek, master journalistiek 
Leraar middelbare school of hogeschool: lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit, afhankelijk van wat voor een vak je wilt onderwijzen 
Aannemer of bouwplaatsmanager: hbo bouwkunde 
Functioneel beheerder: hbo technische bedrijfskunde, of functioneel beheer of applicatiebeheer 

Meer dan € 4000 bruto per maand verdienen 

Als je flink geld wilt verdienen, dan moet je aan de bak! De beroepen die in deze categorie zitten, liegen er niet om. Je moet bijvoorbeeld denken aan huisarts, advocaat, apotheker, rechercheur, e-commerce manager, data-scientist of psycholoog. De studies die je hiervoor moet doen zijn allemaal universitair. En wederom is het zo dat ze een zeer duidelijke richting in gaan en een echte investering van je vergen. 

Om huisarts te worden studeer je bijvoorbeeld eerst geneeskunde, dat is al drie jaar een bachelor en ook nog drie jaar de master. In de laatste fase loop je je co-schappen waarin je contact krijgt met patiënten. Als je dit allemaal hebt afgerond, ben je ‘pas’ een basisarts. Daarna moet je je nog specialiseren tot huisarts. Dit duurt ook nog eens drie jaar. Al met al ben je dus negen jaar bezig. Je kunt ook besluiten om na de eerste zes jaar als basisarts ergens te gaan werken; bijvoorbeeld als Arbo-arts of bij verzekeringsmaatschappijen.  

Beroepen en studies 

Huisarts: wo geneeskunde en specialisatie 
Advocaat: bachelor rechtsgeleerdheid en master Nederlands recht (op een Nederlandse universiteit als je in Nederland als advocaat aan de slag wilt) 
Apotheker: wo farmacie 
Rechercheur: hbo of wo algemeen, je kunt hiermee al solliciteren naar een recherche-functie 
E-commerce manager: hbo of wo algemeen, dit is typisch een commerciële functie waar je gevoel voor moet hebben, dus niet voor kunt leren. Vaak zie je hier mensen met business management, maar ook oud-rechtenstudenten kom je op deze functies tegen 
Data-scientist: wo econometrie of andere bèta- opleiding waarna je binnen een bedrijf een opleiding tot data-scientist kunt krijgen 
Psycholoog: wo psychologie 

Rijk worden met meer dan € 8000 bruto per maand 

Wil je een beroep waar je uiteindelijk kunt doorgroeien naar wel € 8000 per maand? Er zijn specialismen vanuit de opleiding geneeskunde die ervoor zorgen dat je een gewilde specialist met een hoog salaris bent. Chirurg is zo’n voorbeeld. Geen makkelijk beroep, omdat je letterlijk leven en dood in handen hebt. Tandartsen en kaakchirurgen kunnen het ook ver schoppen. Dit is heel duidelijk een beroep waar je natuurlijk interesse moet liggen. Minister is ook zo’n voorbeeld. In de politiek werk je eigenlijk 24/7 en zijn alle ogen op je gericht terwijl jij medeverantwoordelijk bent voor het hele land. Heel intensief, maar het betaalt wel goed.  

Piloot worden 

Een ander beroep waar je in deze categorie aan kan denken, is (co-)piloot. De opleiding niet heel lang maar is wel heel duur. Je kunt direct naar de havo of het vwo naar een vliegschool om piloot te worden, zo’ n opleiding duurt 22 maanden. Ook kun je eerst een andere hbo of wo-opleiding doen. Let hierbij even op het eisen qua vakkenpakket. Ook zijn er een aantal medische en fysieke eisen waar je aan moet voldoen. Kleurenblindheid is bijvoorbeeld niet toegestaan! De kosten van een totale opleiding bij KLM Flight Academy zijn € 122.000. Dit is dus een bedrag dat je moet lenen. Soms is het zo dat je de kosten voor je Type Qualification (papieren voor het toestel dat je gaat vliegen bij je nieuwe werkgever) zelf moet betalen. Dat is nog eens zo’n 15 tot 50 duizend euro die je mag ophoesten. Je totale lening bedraagt nu al zo’n € 150.000. Daar kun je een huis van kopen! 

Als startsalaris pak je niet meteen die € 8000 per maand mee natuurlijk. Daarvoor moet je groeien in rang en ervaring. Denk eerder aan een bedrag tussen de € 2500, en € 4500 per maand,. Maar als je maar genoeg vlieguren maakt en goed je werk doet, kan je vanzelf doorgroeien. Daar is dus het grote geld te vinden. 

Studies en startsalarissen

1. Geneeskunde (Huisarts, Chirurg):

 • Studielengte: Een totale duur van 9 jaar, inclusief 3 jaar bachelor en 3 jaar master geneeskunde, gevolgd door 3 jaar specialisatie voor huisarts of tot 6 jaar voor chirurg.
 • Kosten: Studiekosten kunnen variëren, maar gemiddeld kost een jaar geneeskunde studeren in Nederland ongeveer €2.000 tot €2.500 per jaar (collegegeld). Specialisatie kan extra kosten met zich meebrengen afhankelijk van de universiteit en het ziekenhuis.
 • Beroepsmogelijkheden: Huisartsen werken vaak in eigen praktijken of gezondheidscentra, terwijl chirurgen voornamelijk in ziekenhuizen werken.

2. Tandheelkunde:

 • Studielengte: De studie duurt ongeveer 6 jaar, inclusief zowel de bachelor- als de masterfase.
 • Kosten: Tandheelkunde is een van de duurdere studies, met jaarlijkse kosten die kunnen oplopen tot ongeveer €18.000, vooral als je extra materiaalkosten meerekent die studenten vaak zelf moeten bekostigen.
 • Beroepsmogelijkheden: Afgestudeerden kunnen als tandarts werken in particuliere praktijken, bij tandheelkundige klinieken of in academische ziekenhuizen.

3. Rechten (Advocaat):

 • Studielengte: Totale studietijd is ongeveer 5 jaar, waarvan 3 jaar voor een bachelor in rechtsgeleerdheid en 2 jaar voor een master in Nederlands recht.
 • Kosten: Het collegegeld voor rechtenstudie aan een Nederlandse universiteit ligt rond de €2.000 per jaar, vergelijkbaar met andere universitaire studies.
 • Beroepsmogelijkheden: Na de studie moet je een advocatenstage volgen (3 jaar) voordat je als advocaat kunt werken in de juridische praktijk.

4. Psychologie (Psycholoog):

 • Studielengte: Een bachelor in psychologie duurt 3 jaar, gevolgd door een 1 tot 2 jaar durende masteropleiding.
 • Kosten: Net als andere universitaire studies, kost psychologie ongeveer €2.000 per jaar aan collegegeld.
 • Beroepsmogelijkheden: Afgestudeerden kunnen werken in diverse velden zoals klinische psychologie, onderwijs, bedrijfsleven, of onderzoek.

5. E-commerce manager:

 • Studielengte: Hoewel er geen specifieke studie is voor e-commerce management, volgen de meeste professionals een hbo of universitaire opleiding in business management, marketing of iets dergelijks, wat meestal 3 tot 4 jaar duurt.
 • Kosten: Afhankelijk van de opleiding, maar over het algemeen zijn de kosten vergelijkbaar met andere hbo- of wo-studies, rond de €2.000 tot €2.500 per jaar.
 • Beroepsmogelijkheden: E-commerce managers kunnen werken bij diverse online retailers, marketingbureaus, of als zelfstandige consultants.

Beroepen en studies 

Chirurg: wo geneeskunde, 3 jaar bachelor, 3 jaar master en max 6 jaar specialiseren 
Tandarts: wo tandheelkunde 
Minister: wo algemeen, kan uit verschillende richtingen komen 
Piloot: vliegopleiding, bijvoorbeeld via KLM Flight Academy 
  
Tot slot, voor alles geld: kies eerst iets wat je leuk vindt want dat hou je langer vol. Dat het toevallig ook nog leuk verdient is mooi meegenomen.

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Festivalmedeweker Horeca Weekend

 • Maastricht
Het festival- en evenementenseizoen is al lekker aan de gang! Heb jij altijd al op een festival willen werken en ben jij beschikbaar op 3 augustus? Dan is dit je kans! Wij zijn op zoek naar enthousiaste festival barmedewerkers die op 3 augustus wille...

Klantenservice Overheidsinstelling

 • Goes
🌟 Locatie: Goes (na training gedeeltelijk vanuit thuis)⏰ Uren per week: tussen 20-36 uur📅 Dienstverband: Parttime en Fulltime (Training fulltime)💰 Salaris: €16,11 tot €16,87✨ Start jouw carrière avontuur! Een overheidsinstelling in Goes nodi...

Restaurant medewerker parttime

 • Nijmegen
Ben jij toevallig op zoek naar een parttime baan voor de komende 3 maanden in het oh zo mooie Nijmegen? Dan hebben we eventueel iets voor jou! Bij de Pompestichting zijn ze op zoek naar een restaurant medewerker die 16 tot 24 uur in de week aan de sl...