Sollicitatietips 2.0: rock je sollicitatie met STAR en authentieke vibes

Promotie krijgen voor je werk
18 augustus 2021

Dus jij bent klaar om die droombaan of stage binnen te slepen? Feel ya, solliciteren is een hele vibe. Maar no stress, wij droppen hier de ultieme sollicitatietips voor je. Van de STAR methode voor die killer sollicitatie tot aan 'hierbij solliciteer ik naar de functie van' – wij got you covered!

Werk zoeken

Behalve via vacaturesites kun je ook op zoek naar een (starters)baan via LinkedIn en laat ook zeker je offline netwerk weten dat je werk zoekt. Wees niet ontmoedigd als je niet meteen na je afstuderen een baan hebt: voor hbo’ers duurt het gemiddeld vier maanden voordat ze een baan op hbo-niveau hebben (voor alfa- en gamma-studenten kan dit zelfs oplopen tot langer dan een jaar). Afgestudeerden aan de universiteit hebben gemiddeld drie maanden nodig om een baan te vinden. 

Met een uurtje vacatures zoeken per dag kom je er niet, je zult hard aan de slag moeten. In de tussentijd kun je je cv natuurlijk wel aanvullen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. En vergeet niet: er valt altijd wat te verbeteren – aan je manier van solliciteren, aan je brief of aan je cv. Lees onze tips over een baan vinden na je studie eens door. En kun je geen leuke vacatures vinden? Waarom stuur je dan geen open sollicitatie?
 

Brief schrijven

Probeer hoe dan ook een speciale of enthousiaste inleiding te schrijven. ‘Met veel enthousiasme las ik de vacature van [functie x] op uw website en hierbij solliciteer ik naar de functie’ houdt de aandacht van de lezer niet vast. Probeer iets te relateren aan het bedrijf, dan laat je meteen zien dat je weet waar het bedrijf voor staat. 

De vacaturetekst kan een mooie leidraad vormen voor je sollicitatiebrief, maar kijk uit dat je niet vervalt in clichés. Als in de omschrijving staat dat het bedrijf iemand zoekt zonder ‘9-tot-5-mentaliteit’, kun je er zeker van zijn dat die term in het grootste gedeelte van de brieven wordt gebruikt. Niet doen dus; je kunt beter voorbeelden geven waaruit dit blijkt (‘Ik draaide bij mijn stage regelmatig avonddiensten.’). 
 
Laat je bij het schrijven van de brief niet afschrikken door vereisten waar je niet aan voldoet. Als jij ervan overtuigd bent dat je het werk kunt doen, en je het een leuke baan lijkt: sowieso solliciteren.  
 
En, heel belangrijk: houd het kort maar krachtig. Val niet in herhaling en schrijf geen eindeloze zinnen. Dat betekent niet dat je je er gemakkelijk vanaf doet: een korte brief schrijven kan meer tijd kosten dan een lange. 

Cv maken 

Net zoals bij een brief moet je eigenlijk je cv per sollicitatie aanpassen. Haal de elementen die bij deze sollicitatie belangrijk zijn extra naar voren. Heb je nog geen cv? Het is niet heel ingewikkeld om er één te maken. Handige tip: gebruik omgekeerde chronologie – het laatste plaats je bovenaan. Onwijs belangrijk is dat je cv overzichtelijk en ‘scanbaar’ is; recruiters moeten gemakkelijk aan je cv kunnen zien of je geschikt bent voor de functie. Vind je het lastig om te bepalen wat bij welke sollicitatie relevant is? We hebben een lijstje voor je met vragen die je jezelf kunt stellen bij het samenstellen van je cv. Heb je eigenlijk nog niet zoveel werkervaring, dan zijn er genoeg dingen die je wel kunt gebruiken. Je kunt bij je bijbaantje heel relevante vaardigheden opgedaan hebben. 
 
Als je al een cv hebt, dan zie je waarschijnlijk je eigen fouten niet meer. Toch kun je met kleine aanpassingen je cv al een stuk beter leesbaar maken. Probeer bijvoorbeeld niet alles op je cv te proppen, maar gebruik ook genoeg witregels en houd opsommingen kort. Twijfel je of je iets kunt weglaten op je cv? Je mag best kritisch zijn en alleen dingen plaatsen die relevant zijn – je allereerste bijbaantje in de bloembollen is dat niet per se. 

Opvallen 

Bedenk dat veel cv’s op elkaar lijken, terwijl je er juist bovenuit wilt steken. Een goede tip is om je stages niet weg te moffelen onder je opleiding, maar een speciaal kopje aan te maken met ‘Werkervaring in vakgebied X’, waar je je stage-ervaringen kwijt kunt en eventueel ook vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek. Zo zijn er nog meer  kleine veranderingen die weinig tijd kosten, maar veel verschil maken
 
Voordat je je cv en motivatie verstuurt, check je documenten nog één keer op  deze veelgemaakte fouten.  
 

Sollicitatiegesprek voeren 

Als je dan eindelijk bent uitgenodigd bent voor een gesprek, moet je natuurlijk een killer indruk maken. Een goede voorbereiding is essentieel. Er zijn  een paar standaardvragen die in bijna elke sollicitatie terugkomen. Bedenk van tevoren wat je hierop gaat antwoorden, en zorg dat het geen  standaardantwoorden zijn. Het beste zijn de antwoorden waarin je laat zien dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf, dat je weet waar je solliciteert. Dat vinden bedrijven erg belangrijk. Je krijgt sowieso ook de vraag om jezelf te omschrijven. Probeer hier wat originele dingen te bedenken die écht wat over je zeggen – en geef ook voorbeelden waaruit dit blijkt. 
 
Je weet het vast: je eigen inbreng in een gesprek is heel belangrijk. Het moet echt een gesprek zijn en niet een vragenvuur van één kant. Zorg dus dat je vragen hebt voorbereid, bijvoorbeeld hoe je werkdag eruit zal zien als jij wordt aangenomen, wat de uitdagingen voor het bedrijf zijn voor de komende tijd en wat voor persoon er goed in het team zou passen. Toch kun je niet alles vragen of zeggen. Wees altijd netjes over vorige werkgevers en vraag niet naar dingen die je ook op de website van het bedrijf had kunnen vinden. 
 
De een voert sollicitatiegesprekken alsof hij het dagelijks doet, anderen voelen zich totaal niet op hun gemak. Het is niet gek om een beetje zenuwachtig te zijn voor een gesprek.

De STAR-methode in een sollicitatiegesprek 

Dacht je dat je na je studie eindelijk van al die STAR-geformuleerde verslagen af was? Helaas: de STAR-methode wordt ook veel gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken. Het is immers een manier om een compleet beeld van een situatie of persoon te krijgen. STAR staat voor Situatie, Taak, Activiteiten en Resultaat. Krijg je een vraag, probeer het antwoord dan aan de hand van deze termen te formuleren.  

Deze methode helpt je om concrete voorbeelden te geven van hoe jij skills hebt ingezet in het verleden. Dus, als je bijvoorbeeld solliciteert voor een kledingwinkel, beschrijf dan een situatie waarin jij de show stal met je fashion sense of klantenservice. Zo laat je zien dat je niet alleen praat, maar ook echt levert. 

Bijvoorbeeld: wat was je grootste succes toen je in de acquisitiecommissie van je vereniging zat?  

Situatie 
Je legt uit wat er speelde. Bijvoorbeeld: we organiseerden de jaarlijkse wintersport en daarvoor moesten we op zoek naar sponsoren. Samen met een clubgenootje deed ik de koude acquisitie: bedrijven en organisaties bellen of mailen om sponsoren te werven. 

Taak 
Je legt uit wat je taken waren. Zoals: ik had een lijst gemaakt met de grootste bedrijven die van ons voor belang zouden zijn en ik heb ze één voor één gebeld voor een afspraak. 

Activiteiten 
Wat heb je concreet gedaan of gezegd? Denk aan: ik heb onze vereniging zo goed kunnen verkopen dat het bedrijf erg enthousiast werd. Ik heb een creatief voorstel gedaan waardoor het bedrijf op een originele manier invulling kon geven aan het sponsorschap. 

Resultaat 
Wat gebeurde er? Bijvoorbeeld: Het bedrijf was zo enthousiast, dat het onze hoofdsponsor werd en we uiteindelijk een groter bedrag aan sponsorgeld hebben binnengehaald dan we van tevoren hadden berekend. 

In sommige gevallen komt er nog een R achteraan, die staat voor Reflectie. Kijk naar wat je gedaan hebt, wat goed ging en je beter had kunnen doen. Met andere woorden: wat heb je ervan geleerd? Je kunt de STAR-methode ook gebruiken om te laten zien waarom jij bepaalde eigenschappen hebt (je hebt verantwoordelijkheidsgevoel omdat je dagverantwoordelijke was in de kledingzaak waar je werkte). 

Last famous words!

Nu we het toch over sollicitaties hebben, laten we het eens hebben over 'leuke woorden om jezelf te omschrijven'. Zeg nou zelf, 'gemotiveerd' en 'teamplayer' zijn zo 2010. Wat dacht je van 'innovatief', 'energiek', 'authentiek'? Of drop iets unieks als 'fashion-forward' als je solliciteert bij die trendy kledingwinkel. Wees niet bang om jezelf te laten zien!

Dus, met deze sollicitatietips en -tricks ben je meer dan ready om te shinen in je sollicitatiegesprek. Of je nu solliciteert voor die coole stage of je droomjob in een kledingwinkel, jij got this. Go get 'em, tiger!"

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Housekeeping Andre Rieu Parttime

  • Maastricht
Als Housekeeping Medewerker ben jij verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van onze luxe kamers en publieke ruimtes. Je zorgt ervoor dat onze gasten kunnen genieten van een schone en nette omgeving tijdens hun verblijf. Tot jouw taken b...

Keukenmedewerker André Rieu Parttime

  • Maastricht
Hey daar!Ben jij een echte kookliefhebber met ervaring en wil je werken in een luxe hotel in het prachtige Maastricht? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze opdrachtgever zoeken wij een enthousiaste en gedreven keukenhulp om het team te versterk...

BARMEDEWERKER LUXE HOTEL Parttime

  • Maastricht
Ben jij een echte horecamedewerker en op zoek naar een unieke baan in Maastricht?Een luxe hotel in het hart van deze prachtige stad zoekt enthousiaste barmedewerkers om het team te versterken tijdens de wereldberoemde concerten van André Rieu. In d...