Ik ben afgestudeerd, wat nu?

Man met backpack
18 augustus 2021

Net je diploma in de hand en je vraagt je af: wat nu? Als recent afgestudeerde sta je op een cruciaal kruispunt in je leven. Dit artikel biedt je essentieel advies en praktische tips voor je carrière na het afstuderen. Of je nu droomt van een avontuurlijke reis, een ambitieuze master, of je eerste serieuze baan, wij helpen je met het maken van de juiste keuze. Lees verder en ontdek hoe je jouw pas verworven kennis en vaardigheden kunt inzetten in de spannende wereld na je studie.

Verder studeren

Zie je het nog niet zitten om te gaan werken, wil je eigenlijk een andere richting op of wil je graag een master halen? Doen! Je kunt na je bachelor natuurlijk een andere bachelor gaan volgen, maar uiteraard ook een master. Afhankelijk van je vooropleiding moet je misschien wel een toelating doen of een premaster volgen. Een premaster stoomt je klaar voor je master en zorgt dat je kennis in no time op het niveau is dat je nodig hebt om de master te kunnen volgen.

Houd er wel rekening mee dat je geen studiefinanciering meer krijgt en je in sommige gevallen een hoger bedrag aan collegegeld, het instellingsgeld, moet betalen. 

En, mocht het iets voor je uitmaken: over het algemeen krijg je in de toekomst met een master een hoger loon dan met alleen een (hbo-)bachelor.

Lees ook eens:

MBO naar HBO: Advies voor MBO-ers die verder willen studeren

Wat als je na het hbo nog verder wilt studeren

Reizen

Nu is de perfecte tijd om te reizen: je bent nog niet gebonden, hebt geen huis, kinderen of vaste baan en dus geen grote verplichtingen. Bovendien kan een (langere) reis goed staan op je cv. Ontdek een andere cultuur, ga vrijwilligerswerk doen of zelfs werken in het buitenland.

Baan zoeken

Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ een baan zoeken. Alle hulp die je daarbij nodig hebt, vind je bij sollicitatietips.

Traineeship

Een traineeship is in feite een baan waarin je opgeleid wordt binnen het bedrijf. Vaak werk je op verschillende afdelingen in het bedrijf, zodat je uit kunt zoeken wat bij jou past. Traineeships zie je vaak voor managementfuncties, maar komen in bijna elke branche voor. Meestal duurt het traject zo’n twee tot drie jaar, waarin je intensief begeleid wordt en vaak een deel van je werktijd besteedt aan een interne opleiding.

Werkervaringsplek

Als je geen baan kunt vinden in jouw vakgebied, dan kun je ervoor kiezen om te solliciteren voor een werkervaringsplek. Dit is een tijdelijke baan voor minimumloon, waarmee je werkervaring kunt opdoen en je netwerk kunt uitbreiden. 

Nu je de verschillende paden kent die je kunt bewandelen na het afstuderen, is de keuze aan jou. Of je nu kiest voor verdere studie, een wereldreis, of direct de arbeidsmarkt opgaat, onthoud dat elke keuze waardevolle ervaringen en lessen met zich meebrengt. Jouw reis na het afstuderen is net zo uniek als jijzelf. Vertrouw op jezelf, wees niet bang om risico's te nemen en omarm de kansen die op je pad komen. Jouw toekomst begint nu!

Neem eens een kijkje bij onze vacatures per stad of de vacatures per vakgebied

Voor afstudeerders

Nieuwste vacatures

Traineeship Consultancy

  • Gouda
🌟 Wil jij ontdekken waar jouw talenten liggen? Ben jij klaar om jouw carrière een vliegende start te geven? Dan is ons Traineeship Consultancy dé perfecte springplank voor jou!Bij ons krijg je de vrijheid om jouw eigen pad te kiezen, te groeien en...

Stagiair Recruitment HR

  • Rotterdam
Wij zoeken een enthousiaste Stagiair voor ons team in Rotterdam. Als HR-dienstverlener gespecialiseerd in professionals bieden wij een uitdagende stageplaats. Tijdens deze stage ben je verantwoordelijk voor diverse taken binnen de werving en selectie...

Schoonmaker onderwijsinstelling parttime

  • Groningen
Voor schone en blinkende ruimtes zorgen zodat anderen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, dat is waar jij als schoonmaker gelukkig van wordt! Zie jij jezelf hierin terug, dan is dit de baan voor jou! Als schoonmaker op de Hanze ben jij verantwoo...