9 tips om een baan te vinden na je studie

Als eerstejaars dacht je dat er nooit een einde zou komen aan je studie, maar opeens zit je in je laatste jaar en ben je bezig met afstuderen. Als je geen vervolgstudie gaat doen, wordt het tijd om eens bezig te gaan met je leven ná je studententijd. Daarom geven we je 9 tips om een baan te vinden na je studie. 

1. Begin op tijd met solliciteren 

We zullen het niet mooier maken dan het is: een baan zoeken en solliciteren kost tijd. Daarom is het belangrijk dat je je al tijdens je afstuderen bezighoudt met zoeken en solliciteren. Kom je er niet helemaal uit of heb je advies nodig? Neem eens contact op met een recruiter bij jou in de buurt om hulp te krijgen bij het vinden van een passende baan! Ook als je daar eigenlijk geen zin in of tijd voor hebt. Neem ook contact op met de bedrijven waar je stage hebt gelopen, om te laten weten dat je binnenkort op de arbeidsmarkt komt. Enneh, check even onze pagina met verschillende sollicitatietips!

2. Af en toe zoeken is niet echt zoeken 

Als je dagelijks een uurtje besteedt aan zoeken op vacaturesites, kom je er niet. Houd in je achterhoofd dat zo lang je nog geen werk hebt, je belangrijkste taak is: werk zoeken. Dus niet: series kijken, met vrienden in de kroeg hangen of uitslapen. Ga flink aan de slag, en houd het niet bij online sollicitaties. Zoek contact met mensen uit je netwerk, bel bedrijven en verstuur open sollicitaties. Ook belangrijk: bel na een afwijzing even met de hr-manager om te vragen waarom je niet bent uitgenodigd voor een gesprek en vraag om tips. 

3. Netwerken 

We noemden het hierboven al even: zoek contact met mensen uit je netwerk. Is je netwerk nog niet bepaald groot; zorg dat het groter wordt. Dat kun je doen door vrijwilligerswerk te doen, carrièrebeurzen te bezoeken of lezingen in jouw vakgebied te bezoeken (en daar dus met mensen te praten!). 

4. Laat je brieven en cv checken door een expert 

Jij denkt natuurlijk dat jouw cv en sollicitatiebrieven goed zijn, anders zou je ze niet versturen. Maar als je sollicitaties niets opleveren, moet er kennelijk iets veranderen. Check eens even onze tips om je CV snel te kunnen verbeteren of vraag advies aan vrienden en studiegenoten. Een professionele cv-check is geen slecht idee. Vaak kun je dit laten doen op een carrièrebeurs, maar bestaan ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Hebben mensen in jouw omgeving wél snel een baan gevonden? Vraag of je hun brief en cv mag lezen – wie weet doe je er bruikbare ideeën uit op. 

5. Doe werkervaring op

 Als je vaak te horen krijgt dat je te weinig werkervaring hebt, is het zaak daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, stage of werkervaringsplek. 

6. Googel/Instagram/Facebook jezelf 

Die dronken foto’s op Facebook zijn leuk tijdens je studententijd, maar wellicht dat een werkgever daar niet echt blij van wordt. Check de privacy-instellingen van je Facebook en Twitter en verwijder dingen die je liever niet meteen op tafel gooit tijdens een sollicitatie. Want je kunt er zeker van zijn dat werkgevers je gaan googelen voordat je op gesprek komt. 

7. Wees kritisch: waar solliciteer je? 

Je hebt vast een paar droombedrijven waar je het allerliefst zou willen werken. Houd het niet alleen daar bij in je zoektocht naar een baan. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar start-ups, deze nieuwe, jonge bedrijven zoeken vaak ook mensen die jong en enthousiast zijn – terwijl werkervaring vaak iets minder belangrijk is. 

8. Uitzendbureaus 

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als afgestudeerde hbo’er of wo’er: een uitzendbureau. Toch is het een goed idee om je in te schrijven. Wanneer er vacatures langskomen in jouw vakgebied, ben je meteen op de hoogte. Ook kun je via een uitzendbureau juist bij dat bedrijf komen waar je zelf niet meteen aan dacht. Met de hulp van een uitzendbureau kun je jezelf extra goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek (zij zijn immers de specialisten) en zij kunnen vaak een goed woordje voor je doen bij verschillende bedrijven!

9. Bereid standaardvragen voor 

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je standaard sommige vragen verwachten. Wat zijn jouw minpunten? Wat zijn jouw pluspunten? Waar sta jij over 5/10/15 jaar? Zorg dat je hier al antwoorden op hebt. Vraag ook om je heen wat voor vragen anderen kregen tijdens sollicitatiegesprekken. Als je deze dingen voor jezelf helder hebt, hoef je, als je daadwerkelijk een gesprek hebt, je in de voorbereiding alleen maar te richten op het bedrijf zelf.