9 tips om een baan te vinden na je studie

Stropdas
18 augustus 2021

Op zoek naar de perfecte start van je carrière? Met onze 9 slimme tips ben jij goed op weg om die droombaan te vinden na het afronden van je studie. Bij ASA Talent begrijpen we de uitdagingen waar pas afgestudeerden voor staan, en we hebben waardevolle inzichten verzameld om je te helpen slagen in de competitieve arbeidsmarkt. Dus laat die studieboeken even achter je en ontdek hoe je een vliegende start maakt op weg naar professioneel succes!

1. Begin op tijd met solliciteren

We zullen het niet mooier maken dan het is: de arbeidsmarkt is niet bepaald op z’n best. De kans dat je vanuit je studie meteen doorrolt in je eerste baan is dus niet heel groot. Daarom is het belangrijk dat je je al tijdens je afstuderen bezighoudt met zoeken en solliciteren. Ook als je daar eigenlijk geen zin in of tijd voor hebt. Neem ook contact op met de bedrijven waar je stage hebt gelopen, om te laten weten dat je binnenkort op de arbeidsmarkt komt.

2. Af en toe zoeken is niet echt zoeken

Als je dagelijks een uurtje besteedt aan zoeken op vacaturesites, kom je er niet. Houd in je achterhoofd dat zo lang je nog geen werk hebt, je belangrijkste taak is: werk zoeken. Dus niet: series kijken, met vrienden in de kroeg hangen of uitslapen. Ga flink aan de slag, en houd het niet bij online sollicitaties. Zoek contact met mensen uit je netwerk, bel bedrijven en verstuur open sollicitaties. Ook belangrijk: bel na een afwijzing even met de hr-manager om te vragen waarom je niet bent uitgenodigd voor een gesprek en vraag om tips.

3. Netwerken

We noemden het hierboven al even: zoek contact met mensen uit je netwerk. Is je netwerk nog niet bepaald groot; zorg dat het groter wordt. Dat kun je doen door vrijwilligerswerk te doen, carrièrebeurzen te bezoeken of lezingen in jouw vakgebied te bezoeken (en daar dus met mensen te praten!).

4. Laat je brieven en cv checken door een expert

Jij denkt natuurlijk dat je jouw cv en sollicitatiebrieven goed zijn, anders zou je ze niet versturen. Maar als je sollicitaties niets opleveren, moet er kennelijk iets veranderen. Vraag advies aan vrienden en studiegenoten, maar ook een professionele cv-check is geen slecht idee. Vaak kun je dit laten doen op een carrièrebeurs, maar bestaan ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Hebben mensen in jouw omgeving wél snel een baan gevonden? Vraag of je hun brief en cv mag lezen – wie weet doe je erbruikbare ideeën uit op.

5. Doe werkervaring op

Als je vaak te horen krijgt dat je te weinig werkervaring hebt, is het zaak daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, stage of werkervaringsplek.

6. Googel jezelf

Die dronken foto’s op Facebook zijn leuk tijdens je studententijd, maar wellicht dat een werkgever daar niet echt blij van wordt. Check de privacy-instellingen van je Facebook en Twitter en verwijder dingen die je liever niet meteen op tafel gooit tijdens een sollicitatie. Want je kunt er zeker van zijn dat werkgevers je gaan googelen voordat je op gesprek komt.

7. Wees kritisch: waar solliciteer je?

Je hebt vast een paar droombedrijven waar je het allerliefst zou willen werken. Houd het niet alleen daar bij in je zoektocht naar een baan. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar start-ups, deze nieuwe, jonge bedrijven zoeken vaak ook mensen die jong en enthousiast zijn – terwijl werkervaring vaak iets minder belangrijk is.

8. Uitzendbureaus

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als afgestudeerde hbo’er of wo’er: een uitzendbureau. Toch is het een goed idee om je in te schrijven. Komen er wel vacatures langs in jouw vakgebied, dan ben je meteen op de hoogte. De vaak tijdelijke banen bieden je wel de kans om ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden. En mocht het bedrijf nou erg enthousiast over jou zijn; wie weet wat er dan nog meer voor je in zit.

9. Bereid standaardvragen voor

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je standaard sommige vragen verwachten. Wat zijn jouw minpunten? Wat zijn jouw pluspunten? Waar sta jij over 5/10/15 jaar? Zorg dat je hier al antwoorden op hebt. Vraag ook om je heen wat voor vragen anderen kregen tijdens sollicitatiegesprekken. Als je deze dingen voor jezelf helder hebt, hoef je, als je daadwerkelijk een gesprek hebt, je in de voorbereiding alleen maar te richten op het bedrijf zelf. 

Werk aan je skills

Naast de 9 tips die we al hebben besproken, willen we graag nog een waardevolle tip toevoegen om je kansen op het vinden van een baan na je studie te vergroten. Het ontwikkelen van je vaardigheden en het vergaren van relevante werkervaring is van onschatbare waarde in de arbeidsmarkt van vandaag. ASA Talent biedt een scala aan workshops en coachingssessies via hun Young Talent Factory-programma. Deze programma's zijn specifiek ontworpen om studenten en professionals te begeleiden bij het ontwikkelen van de vaardigheden die werkgevers zoeken. Door deel te nemen aan deze workshops en coachingssessies kun je niet alleen je cv versterken, maar ook je zelfvertrouwen vergroten en jezelf onderscheiden van andere sollicitanten.

Bij ASA Talent begrijpen we dat het vinden van een baan na je studie een spannende en soms overweldigende periode kan zijn. Maar maak je geen zorgen, want wij zijn er om je te ondersteunen! Met onze 9 tips en aanvullende mogelijkheden zoals de Young Talent Factory, heb je alle tools die je nodig hebt om je carrière met vertrouwen tegemoet te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen bij het vinden van die droombaan waar je zo hard voor hebt gewerkt. ASA Talent, het uitzendbureau voor studenten, staat klaar om je te begeleiden op weg naar succes in de professionele wereld.

Kijk snel naar ons vacatureaanbod door op jouw stad hieronder te klikken!                                

Studenten bijbaan AmsterdamStudenten bijbaan Arnhem
Studenten bijbaan Den HaagStudenten bijbaan Delft
Studenten bijbaan DeventerStudenten bijbaan Enschede
Studenten bijbaan EindhovenStudenten bijbaan Groningen
Studenten bijbaan HaarlemStudenten bijbaan Leiden
Studenten bijbaan MaastrichtStudenten bijbaan Nijmegen
Studenten bijbaan RotterdamStudenten bijbaan Tilburg
Studenten bijbaan UtrechtStudenten bijbaan Zwolle

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Facilitair medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij op zoek naar een parttime functie als beheerder/facilitair medewerker? Lijkt het jou leuk om deze zomer aan de slag op een internationale school en ben je flexibel, handig en oplossingsgericht? Dan zijn wij op zoek naar jou!Je werkzaamheden...

Parttime financieel medewerker

  • Enschede
Opzoek naar een uitdaging in de zomermaanden in de financiële sector? Lees dan verder!Wij zoeken voor een leuk bedrijf in Enschede een financieel medewerker. Het gaat om een parttime functie van 25 tot 30 uur per week. Het voordeel is dat je zo sn...

Traineeship adviseur

  • Amsterdam
Ben je klaar om je talenten te ontdekken en je carrière een vliegende start te geven? Ons Traineeship Consultancy biedt jou de perfecte kans!Wat ga je doen?Bij ons krijg je de vrijheid om je eigen pad te kiezen, te groeien en uit te blinken in een...